Sindikati za zaradu od 222 eura ukoliko Vlada usvoji njihove predloge

Dodajte komentar
Zarubica i Keković

Ukoliko Elektroprivreda, odnosno Vlada odloži poskupljenje struje do kraja godine i usvoji izmjene zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju do jula sindikati su spremni da podrže vladin predlog o povećanju minimalne zarade na 222 eura. To su saopštili gostujući u prijepodnevnom programu Radija Crne Gore čelnici sindikata Srđa Keković i Duško Zarubica.

Napomenuli su da ne odustaju od zahtjeva da se minimalac poveća na 250 eura i da to uvećanje bude ukalkulisano u budžet za narednu godinu.

Zahtjev je jasan, 50 odsto prosječne trebala bi da bude minimalna zarada u Crnoj Gori i da se bar djelimično približi iznosima u regionu. I taj zahtjev je na stolu, pred socijalnim partnerima. Međutim, sindikati su spremni na dogovor, ukoliko se usvoje dva prijedloga o penzijsko-invalidskom osiguranju i cijeni struje.

“Mi smo izrazili spremnost da ukoliko dobijemo satisfakciju kada je riječ o struji i zakonu PIO, da prihvatimo jednokratno povećanje minimalne zarade uz najavu i obećanje da ćemo krajem godine analizirati efekte tog povećanja, da li je bilo negativnih efekata i kolika je mogućnost da se dostigne onih 50 odsto, odnosno 250 eura koliko traže oba sindikata”, naveo je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica smatra da bi se do kraja godine stekli uslovi da se ispregovara još jedno povećanje minimalca.

“Sigurni smo, a to smo i pokazali kroz naše analize da postoji prostor za još jedno povećanje minimalne zarade koje bi se primjenjivalo od 1.januara ili već početkom naredne godine!”, poručio je Zarubica.

Čelnici sindikata su kazali da bi se minimalna zarada morala analizirati svakih šest mjeseci ili bar jednom godišnje, što nije bio slučaj kod nas. Minimalac od 193 eura nije se mijenjao od 2013. i najniži je u regionu, ali i šire.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *