Marković: Računi za struju će od prvog juna biti manji

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore će 1. juna ukinuti naknadu za obnovljive izvore energije (OIE 1) na računima za električnu energiju, koji će u tom slučaju biti manji između 1,5 do 5 odsto.

“Računi će biti manji između jedan ipo posto do pet posto, što je jedno od najvećih zabilježenih smanjenja računa. Vjerujem da je ovo odgovoran pristup iako Elektroprivreda ostane pri odluci tarifnih modela uz eventualno novo odlaganje”, naveo je premijer Marković odgovarajući na pitanje o poskupljenju struje.

Poslanika Socijaldemokratske partije Raška Konjevića interesuje hoće li Vlada odustati od povećanja cijene struje koje je najavljeno za 1. maj.

“Kada uzmemo u obzir da je protekle godine državna kompanija EPCG ostvarila preko 44 miliona eura profita, a država je vlasnik 80 odsto akcija, odluka o povećanju električne energije za šest odsto je suštinski odluka Vlade kao većinskog vlasnika i od nje Vlada može odustati ukoliko želi poboljšanje standarda građana”, istakao je Konjević.

Konjević je kazao da smo “nekada čujali da je gorivo bilo luksuz, te da ćemo uskoro čuti kako je struja luksuz”.

Odgovarajući na pitanje Konjevića, premijer je kazao da su sagledali sve mogućnosti kako bi pravično rasporedili teret plaćanja obnovljivih izbora za sve potrošače.

“Vlada će od prvog juna ukinuti naknadu za obnovljive izvore jedan i da trošak će umjesto potrošača plaćati Vlada iz sredstava prikupljenih od zagađivača, a kroz akcizu na ugalj. Ova stavka čini oko pet odsto računa potrošača koji troše do 30 eura mjesečno ili oko 1.5 posto računa potrošača koji troše do 100 eura. Ukidanjem ove naknade, računi će biti manji između jedan ipo posto do pet posto, što je jedno od najvećih zabilježenih smanjenja računa. Vjerujem da je ovo odgovoran pristup iako Elektroprivreda ostane pri odluci tarifnih modela uz eventualno novo odlaganje”, najavio je Marković.

Marković je rekao da je opredjeljenje Vlade da kroz svoju politiku štiti najosjetljivije kategorije stanovništva.

Dodao je da Vlada subvencionira račune za struju za oko 17.000 domaćinstava.

“Prvi put su prepoznate i one kategorije kupaca, koje nikada ne mogu biti isključene sa mreže, bez obzira na dug”, objasnio je Marković.

Vlada je povratila vlasništvo nad Elektroprivredom na skoro 80 odsto

Predsjednik Marković je rekao da vjeruje da je ova Vlada pokazala kako se na ispravan način upravlja nacionalnim preduzećem u kojem Vlada ima vlasništvo.

„Vlada je povratila vlasništvo nad Elektroprivredom na skoro 80 odsto , dok se do kraja godine očekuje postizanje 100 odsto vlasništva. Ta aktivnost koštala je 230 miliona i ni na koji način nije opteretila ni budžet ni građane. Da vam saopštim dalje – državna Elektroprovreda je pokrenula investicioni ciklus poslije 10 godina. Već idući mjesec očekujemo raspisivanje tendera za ekološku rekonstrukciju prvog bloka termoelektrane, u junu potpisivanje ugovora za izgradnju vjetroelektrane Gvozd i rekonstrukciju hidroelektrana Perućica i Piva, a do kraja godine početak izgradnje solarne elektrane Briska Gora. Paralelno sa ovim projektima, vrijedno se radi na pripremi za gradnju hidroelektrane Komarnica“ – poručio je premijer Marković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *