Međubankarska naknada u Srbiji od 18. juna na evropskom nivou

Dodajte komentar

Međubankarska naknada u Srbiji će od 18. juna biti na evropskom nivou, odnosno iznosiće 0,2 odsto od vrijednosti izvršene transakcije za debitne i 0,3 odsto za kreditne kartice, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

On je rekao da je za klijente, ali i za trgovce, najvažnije da je već sada smanjena međubankarska naknada na maksimalnih 0,5 odsto vrijednosti obavljene transakcije za debitne i 0,6 odsto za kreditne kartice, navedeno je u saopštenju.

“Kada govorimo o digitalnoj transformaciji, moramo istaći, prije svega, spremnost države da se, u saradnji sa bankama i privredom, aktivno zauzme za stvaranje neophodnih uslova u kojima bi digitalizacija imala pun zamah. Projekat uvođenja instant plaćanja koji vodi Narodna banka Srbije jedan je od najboljih primjera uspješno realizovane saradnje na uspostavljanju jednog ovako važnog sistema”, rekao je Vasić.

Kao rezultat toga, dodao je, postoji testno okruženje za fintech kompanije za platne sisteme po odobrenju NBS, čime su otvorena vrata i za naredne projekte.

“Ono što svakako treba izdvojiti kao značajnu inovaciju u srpskom bankarstvu jeste donošenje odgovarajuće odluke o uslovima i načinu utvrđivanja i provjere identiteta fizičkog lica i zakonskog zastupnika, korišćenjem sredstava elektronske komunikacije. To znači da će biti omogućena video identifikacija bez fizičkog prisustva tih osoba u banci, a radi mogućeg poslovnog odnosa i pružanja određenih usluga”, naglasio je Vasić, prenosi Tanjug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *