Zamjena fiskalnih kasa računarima neće suzbiti sivu ekonomiju

Dodajte komentar

Iako je Ministarstvo finansija, u cilju suzbijanja sive ekonomije i povećane naplate poreza, planiralo da od 1. januara ove godine zamijeni fiskalne kase iz prodavnica elektronskim uređajima (računarima) koji bi bili povezani sa Poreskom upravom (PU) da bi prodavci prije izdavanja svakog računa kupcu za tu radnju tražili odobrenje od PU, to rješenje nije zaživjelo.

Zašto kasnije predlog da se fiskalne kase zamijene računarima iz resora kojim rukovodi ministar Darko Radunović nije odgovoreno “Vijestima”, dok Unija poslodavaca (UPCG) tvrdi da nacrt novog zakona o fiskalizaciji ne nudi rješenje za suzbijanje ključnog problema na koji godinama ukazuju, a to je siva ekonomija.

Postupak zamjene fiskalnih kasa računarima preciziran je Nacrtom zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga čiji je nacrt Ministarstvo finansija u septembru prošle godine stavilo na javnu raspravu. Iz UPCG, kojom predsjedava Predrag Mitrović, su kazali da je prema njihovim saznanjima, nakon završene javne rasprave i pribavljenih komentara i sugestija, nacrt zakona povučen na dodatno razmatranje i još se radi na konačnoj verziji.

“Uspostavljanje poreske discipline, neselektivnost u sprovođenju mjera za postizanje poreske discipline i proširenje poreskog obuhvata, uvijek se nalazilo na listi prioriteta UPCG, kao jedan od osnovnih preduslova za smanjenje fiskalnog opterećenja privrede. Na ovaj način pozitivno bi se uticalo i na suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije, što bi u krajnjem rezultiralo poboljšanjem poslovnog ambijenta. Kao predstavnici privrede svjesni da postojeći način fiskalizacije nije postigao očekivani cilj. Tome nisu krivi fiskalni uređaji koji su u upotrebi, već neodgovorno ponašanje pojedinih privrednih subjekata i svih drugih aktera, uključujući i upitnu kompetentnost inspekcija, kao i regulativu u toj oblasti, koja je nepotpuna i neprecizna, te samim tim ostavlja prostor za vršenje manipulacija. U tom kontekstu, kroz komentare i sugestije na Nacrt zakona o fiskalizaciji koje smo dostavili resornom ministarstvu, ukazali smo da Nacrt zakona o fiskalizaciji ne nudi rješenje za prevazilaženje prepoznatih manjkavosti”, kazali su “Vijestima”.

Iz UPCG su naglasili iako je jedan od osnovnih motiva predlagača zakona smanjenje sive ekonomije, svi oni koji posluju u sivoj zoni i dalje ostaju van domašaja zakona.

“Nacrt ne nudi način da se obuhvati promet proizvoda i usluga kod subjekata koji rade van legalnih tokova, tako da će se i ovaj zakon primjenjivati samo na one koji obavljaju registrovanu djelatnost. Veoma spornim i preuranjenim smatramo predloženo zakonsko rješenje o fiskalizaciji žiralnih računa, budući da uporedna praksa ne poznaje slično rješenje. Ako nema realne mogućnosti da se odmah po izdavanju fakture izvrši provjera da li je ista fiskalizovana, a kod žiralnih računa zbog djelatnosti, načina, oblika, mjesta i vremena, datuma izdavanja to nije moguće, šta tada uopšte znači fiskalizacija žiralnih faktura”, istakli su iz UPCG-a.

Poslodavci objašnjavaju da je jedini opravdani razlog da PU ima pregled žiralnih faktura u realnom vremenu leži u tome da se onemogući izdavanje fiktivnih faktura i nije sporno da treba takvu pojavu svesti na najmanju moguću mjeru. Međutim, stav UPCG je da je rješavanje tog problema fiskalizacijom preskupo, a posebno kada postoji alternativno rješenje koje daje potpuno isti efekat, praktično bez ikakvog troška.

“Naš predlog za rješavanje tog problema je da se knjige ulaznih i izlaznih faktura podnose PU na mjesečnom nivou zajedno sa PDV prijavom. Ovo tim prije, jer PU ni po novom predloženom zakonskom rješenju ne može izvršiti analizu podataka, tj.uparivanje faktura, prikupljenih online prije podnošenja poreske prijave. Najvažnije u svemu je da poreski obveznici neće imati dodatne i nopotrebne troškove, a PU dobija u potpunosti potrebne podatke za uparivanje faktura”, kazali su iz UPCG-a.

Trošak za državu i poslodavce

Primjena novog zakonskog rješenja biće dodatni trošak za poreske obveznike i za državu, ali za sada nema procjene koliko će to koštati.

“Možemo reći da ako se ostane pri ovakvom zakonskom rješenju, da će troškovi biti značajni, jer će najveći broj postojećih registar kasa(preko 60 odsto kasa koje su trenutno u upotrebi) morati da se zamijeni kako bi se upodobile sa predloženim modelom fiskalizacije”, kazali su u UPCG-u.

Kako su dodali, od trenutka saznanja za Nacrt zakona ukazuju da njihov predlog podrazumijeva da se uz minimalne promjene postignu maksimalni rezultati, jer podnošenje knjiga primljenih i izdatih računa uz redovno podnošenje PDV prijave obezbjeđuje PU potrebne podatke, ali ne stvara nikakav trošak po poreske obaveznike, te da GPRS omogućava prenos prometa u realnom vremenu istovremeno uz podatak o broju aktivnih poreskih kasa.

Favorizuje se skupo i tehnički loše rješenje

Iz UPCG su istakli da se u svim analizama koje su rađene i na koje se predlagač nacrta pozivao u toku javne rasprave iznosi tvrdnja da GPRS nema mogućnost online prenosa podataka, što, kako smo upoznati od strane članova UPCG koji se profesionalno bave izradom softverskih rješenja za fiskalizaciju, nije tačna informacija.

“To dalje otvara i pitanje – ako se, pored posmatranja upotrebe i efekata GPRS u okruženju, nije izvršilo i stručno upoređivanje sistema GPRS prenosa podataka sa online prenosom, zašto se favorizuje rješenje koje je evidentno tehnički lošije i neuporedivo skuplje. GPRS sistem u okruženju se koristi za prenos dnevnih zaključaka, ali sistem se može postaviti i tako da se svaki račun prenosi online po ispisu istog na fiskalnom uređaju”, istakli su u UPCG-u.

U UPCG-u su saglasni da postoji potreba da se nadogradi i u najvećoj mogućoj mjeri unaprijedi postojeći sistem fiskalizacije, ali treba biti svjestan da rješenje dato u Nacrtu zakona, sa pozicije IT, predstavlja rješenje koje je podložno nesagledivim manipulacijama.

“Sve zloupotrebe koje se dešavaju i sada, sa postojećim fiskalnim uređajima, u stvari su drugog porijekla. Nema nijednog primjera duplo izdatog fiskalnog računa, a svi prestupi su rezultat postojanja duplih poreskih kasa, koje služe za izdavanje računa kupcima/korisnicima usluga (koji sadrže sve potrebne podatke kao i pravi fisklani račun) ali se promet evidentiran preko tih kasa ne prikazuje u propisanim evidencijama i ostaje neoporezovan”, kazali su u UPCG-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *