URA: Procurio dokument ACV-a, značajno ugrožena sigurnost avio saobraćaja

Dodajte komentar

Na današnjoj pres konferenciji Građanskog pokreta URA predstavljen je procurjeli dokument Agencije za civilno vazduhoplovstvo koji, kako tvrde, svjedoči o ugroženoj bezbjednosti kako domaćih tako i inostranih državljana koji putuju preko tivatske vazdušne luke.

“U pitanju je dokument od 10 strana koji je sačinila Agencija za civilno vazduhoplovstvo u martu 2018. godine i koji do danas bio sakriven od očiju javnosti. Komisija za certifikaciju Aerodroma Tivat je u periodu od 26.03. do 30.03.2018. godine izvršila detaljni pregled u oblasti fizičkih karakteristika aerodroma. Tom prilikom radna komisija (tim) je konstatovala više nepravilnosti i neusaglašenosti sa regulatornim zahtjevima o čemu je sačinjen Izvještaj koji je podnijet Aerodromima Crne Gore na upoznavanje i razmatranje. Obaveza Aerodroma bila je da se sačini Plan korektivnih mjera radi otklanjanja utvrđenih neusaglašenosti“, pojasnio je potpredsjednik stranke Filip Adžić.

U dokumentu koji je Građanski pokret URA predstavio javnosti stoji da je “na površini PSS (piste) vidna pojava karakterističnih kružnih pukotina nastalih usljed izrazitog prisustva vode i da ih je nemoguće sanirati zapunjanjem bitumenskom masom već je neophodno izvršiti zamjenu habajućeg sloja” a  “uzimajući u obzir povećan broj rotacija u predstojećim ljetnjim mjesecima, a u kombinaciji sa nepredviđenim atmosferskim uticajima i ograničenom mogućnošću za održavanje i kontrolisanje širenja pukotine, ista može biti proširena do te mjere da predstavlja opasnost za pucanje pneumatika i moguća izlijetanja vazduhoplova sa piste”.

“Ne želimo ni da pomislimo kakve bi bile posljedice za imidž Crne Gore kao turističke destinacije ukoliko bi bilo koji avion izletio sa piste. Ono što je još gore i strašnije od gubitka imidža jeste gubitak ljudskih života zbog nečije neodgovornosti i nemara. Temeljna rekonstrukcija i sanacija piste – poletno sletne staze aerodroma Tivat mora biti jedan od prioriteta kako bi se spriječile potencijalno opasne posljedice i obezbijedila sigurnost avio saobraćaja”, kazao je Adžić.

Podsjetio je na željezničku nesreću na Bioču i “Voz neprebola” i kazao da ona treba da budu opomena za državu i za ministarstvo saobraćaja, ali i za sve institucije i pojedince zadužene za bezbjednost saobraćaja.

“Crnoj Gori ne treba nakon “voza neprebola” i avion neprebola. Ovo treba da bude crveni alarm za nadležne da je krajnje vrijeme da preduzmu konkretne korake u obnovi infrastrukture Aerodroma Crne Gore”, istakao je Adžić.

Izvršni direktor stranke Zoran Mikić, istakao je da Aerodromi Crne Gore i Agencija za civilno vazduhoplovstvo duguju odgovore zbog čega su ovaj Izvještaj krili od očiju javnosti i pozvao ih da konkretno odgovore koje su aktivnosti preduzete da se saniraju oštećenja i isprave nepravilnosti iz Izvještaja.

“Pista nije jedini problem na Aerodromu Tivat. Agencija je osim za nju utvrdila još nekoliko nepravilnosti od kojih je važno pomenuti i pitanje sigurnog kretanja i parkiranja vazduhoplova na platformi Aerodroma Tivat. Da je parkiranje na tivatskom aerodromu problem svjedoči i činjenica da su prošle godine oštećenja dva manja parkirana aviona koji nisu bili obezbijeđeni na adekvatan način“, kazao je Mikić.

Ustvrdio je da nakon ovog izvještaja ne postoje ni najmanje dileme da se infrastruktura Aerodroma Crne Gore nalazi u lošem stanju.

“Tužno, neodgovorno i nedopustivo u kakvom stanju se nalaze aerodromi kao jedan od ključnih državnih resursa. URA će nastaviti da se bavi ovim problemom i insistiraćemo na odgovornosti onih koji su doveli u pitanje bezbjednost putnika, zaposlenih u aerodromu Tivat i zaposlenih u avio-kompanijama. Insistiraćemo na odgovornosti onih koji su ugrozili imidž Crne Gore kao turističke destinacije i doveli u pitanje saradnju sa renomiranim avio kompanijama”, poručio je Mikić.

Zaključio je da ovo nije pitanje afera ili političkih prepucavanja već da je pitanje bezbjednosti i sigurnosti avio saobraćaja u Crnoj Gori.

“Sigurnost i životi putnika i zaposlenih na našim aerodromima moraju nam svima biti prioritet. Zbog toga apelujemo na sve odgovorne za bezbjednost saobraćaja da više ne budu saučesnici u prikrivanju lošeg stanja infrastrukture Aerodroma Crne Gore”, poručio je na kraju Mikić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *