Počinje isplata depozita klijentima Atlas banke

Dodajte komentar

Isplata garantovanih depozita počeće sjutra, 24.04.2019. godine, od 10 časova preko Crnogorske komercijalne banke, Hipotekarne banke, NLB banke i Societe generale banke Montenegro, saopšteno je iz Fonda za zaštitu depozita.

“Uz maksimalne napore Fonda obezbijedili smo da isplata garantovanih depozita za 90.015 deponenata, koji imaju garantovani depozit u Atlas banci, započne sjutra, 24. aprila u 10 časova u poslovnicama banaka koje smo u posebnom postupku izabrali kao banke isplatioce.To su: Crnogorska Komercijalna Banka a.d. Podgorica, Hipotekarna Banka a.d. Podgorica, NLB Banka a.d. Podgorica i Societe Generale Montenegro Banka a.d. Podgorica.Banke su odredilie 75 isplatnih mjesta na gotovo cijeloj teritoriji Crne Gore, tako da će deponenti moći da preuzmu garantovani depozit prema svojem izboru.Ukupni depoziti kod Atlas banke iznose 186.435,113.42 €”, saopštio je direktor FZD-a Predrag Marković.

Kako je dodao,  93.688 deponenata registrovanih u poslovnoj evidenciji Atlas banke, njih 90.015 imaju pravo na isplatu garantovanog depozita u ukupnom iznosu od 89.592.085,36. Na 85.910 fizičkih lica odnosi se 77.332.406,12 €, dok se na 4.105 pravnih lica odnosi se 12.259.679,23 €. 3.260 deponenata imaju veće obaveze od depozita. Iz prava na isplatu isključeno je 413 deponenata sa ukupnim iznosom od 5.338.178,90 €.

Marković je kazao da će nakon prvog izvještaja stečajnog upravnika imati jasniju predstavu o visini sredstava koja se mogu povratiti iz stečajne mase Atlas banke, ali s obzirom na raspoložive podatke, očekuju da će se Fond u potpunosti namiriti iz stečajne mase.

“Koristim priliku da vas obavijestim da smo do sada isplatili više od 74% ukupne obaveze prema deponentima IBM banke, a kao što ste ranije obaviješteni, već smo iz stečajne mase ove banke povratili u Fond 10 miliona €.Nadamo se da će isplata garantovanih depozita kod Atlas banke proteći kao i kod IBM, te da ukupna javnost, a posebno deponenti imaju povjerenje u Fond za zaštitu depozita, kao garanta sigurnosti bankarskog i ukupnog finansijskog sistema”, kazao je Marković.

U poslovnim jedinicama CRNOGORSKE KOMERCIJALNE BANKE AD Podgorica isplata će se vršiti na sljedećim lokacijama:

U poslovnim jedinicama HIPOTEKARNE BANKE AD Podgorica na sljedećim lokacijama:

U poslovnim jedinicama NLB BANKE AD Podgorica na sljedećim lokacijama:

U poslovnim jedinicama SOCIETE GENERALE BANKE MONTENEGRO AD Podgorica na sljedećim lokacijama:

Deponenti imaju pravo na isplatu garantovanog depozita preko gore navedenih banaka u periodu od 36 mjeseci ( 3 godine), a nakon proteka tog perioda deponenti se direktno obraćaju Fondu za zaštitu depozita, sve do isteka roka zastarjelosti potraživanja (10 godina).

Deponenti – fizička lica mogu preuzeti garantovani depozit u gotovom novcu (kešu), prenijeti novčana sredstva na račun u izabranoj banci – isplatiocu ukoliko ima već otvoren račun ili prenijeti na račun u drugu banku.

Deponenti –pravna lica, društva bez svojstva pravnog lica i suvlasničke zajednice mogu preuzeti garantovani depozit samo prenosom novčanih sredstava na račun u izabranoj banci – isplatiocu ili prenijeti novčana sredstva na račun u drugu banku (žiralno) koji glasi na istog deponenta uz priloženu fotokopiju dokumenta o otvorenom računu.

Deponentima –nerezidentnim pravnim licima, ako zbog internih procedura banke – isplatioca ili drugih opravdanih razloga, nije moguće izvršiti isplatu garantovanog depozita bezgotovinskim plaćanjem (žiralono), isplata garantovanog depozita tog lica može se izvršiti gotovinskom isplatom (keš).

Sva punomoćja moraju biti ovjerena nakon 05.04.2019. godine odnosno opunomoćeno lice ne može raspolagati garantovanim depozitom na osnovu punomoćja za raspolaganje depozitom koje je opunomoćenik imao za vrijeme redovnog poslovanja banke prije otvaranja stečajnog postupka.

Punomoćja moraju biti ovjerena od strane notara odnosno domaćeg ili stranog nadležnog organa, ovlašćenog lica diplomatskog ili konzularnog predstavništva države davaoca punomoćja ili Države Crne Gore.

Sva neophodna dokumentacija koja se mora priložiti definisana je Odlukom o bližim uslovima, načinu i postupku isplate garantovanih depozita (“Službeni list CG” br 76/17, 86/17 i 17/19) koja se može preuzeti na sajtu Fonda za zaštitu depozita www.fzdcg.org

Za sve detaljnije informacije možete nas kontaktirati:

– na telefon broj 020/210-466, 020/210-435, 020/210-436; mobtel: 069/376-901

– telefaksom na broj 020/210-465

– elektronskom poštom na adresu: [email protected]

– poštom na adresu Fonda: Miljana Vukova bb, 81000 Podgorica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *