Orlandić: Tvrdnje URE su skandalozne, bezbjednost vazdušnog prostora nikada nije bila ugrožena

Dodajte komentar

Nakon što je URA predstavi objavila dokument Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) koji, kako tvrde, svjedoči o ugroženoj bezbjednosti domaćih i inostranih državljana koji putuju preko tivatske vazdušne luke, oglasio se i direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić.

“Povodom skandalozne konferencije za medije URE, prije svega, želim da obavijestim javnost da sigurnost i bezbjednost odvijanja vazdušnog saobraćaja na Aerodromu Tivat ni u jednom trenutku nije bila niti je sada ugrožena. Ovakav medijski i senzacionalistički nastup vidimo kao pokušaj kompromitacije države Crne Gore i ugrožavanje njene rastuće ekonomije kao i poslovanja naše kompanije i na to nećemo ostati nijemi. Zbog neistinith tvrdnji koje su iznesene, podnijećemo krivične prijave protiv aktera današnje konferencije za medije”, kazao je Orlandić.

Aerodromi Crne Gore su, kaže pod konstantnom kontrolom kako međunarodnih tako i domaćih vazduhoplovnih vlasti, koje imaju pravilo nulte tolerancije u slučaju ugrožene sigurnosti odvijanja vazdušnog saobraćaja.

“I pored dvocifrenog rasta saobraćaja, nikada se nije dogodio ni najmanji incident, a samo tokom 2018. godine opsluženo je 6 815 vazduhoplova na ATV.Čim smo uočili odredjene promjene na poletno-sletnoj stazi, pokrenuli smo projekat sanacije, koji podrazumijeva niz koraka administrativne prirode i pri samom smo kraju istih. U stalnom smo kontaktu sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Agencijom za civilno vazduhoplovstvo i uskoro će se pristupiti radovima”, istakako je Orlandić.

Pored realizacije ovog projekta koji se podvodi pod tekuće održavanje, u plan javnih nabavki, uvrštena je i izrada Glavnog projekta za rehabilitaciju i rekonstrukciju operativnih površina na aerodromima Crne Gore i u te svrhe opredjeljeno je 320 000 eura, saopštio je Orlandić.

“To dovoljno govori da ozbiljno i odgovorno pristupamo održavanju naše infrastrukture.Ni ja ni moji saradnici nećemo ulaziti u raspravu sa potpunim laikom kada je vazdušni saobraćaj u pitanju. Ipak, moram da naglasim par činjenica: poletno-sletna staza na Aerodromu Tivat je površine 112 500 m2 i stvaranje pukotina na tolikoj površini nije moguće spriječiti. Kada se to dogodi, aerodromske službe sprovode mjere i radnje koje su strogo definisane internom procedurom, a kontrolu vrše i nadležne institucije”.

Najvažnije je, kaže Orlandić istaći da su te pukotine nastale na habajućem sloju poletno-sletne staze, koji se i zove habajući jer se svakodnevno troši, dok konstrukcija donjih slojeva čiji je kvalitet ključni element, nije ugrožena.

“Da je bilo koji segment Aerodroma Tivat sa aspekta sigurnosti i bezbjednosti problematičan, zar bi na njega slijetali avioni kompanija koje izuzetno drže do svog ugleda i standarda po pitanju sigurnosti i bezbjednosti,poput Lufthanse, SAS-a, Norwegiana, Aeroflota ili IsAira? Dakle, još jednom ponavljam, sigurnost odvijanja vazdušnog saobraćaja nije ugrožena. Za razliku od diplomiranog menadžera turizma, koji sebi daje za pravo da se igra sa tako osjetljivom i ozbiljnom temom, inžinjeri vazdušnog saobraćaja i stručne službe Aerodroma Crne Gore, rade na projektu sanacije i to pitanje će uskoro biti riješeno”, zaključio je Orlandić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *