Dolar nadomak tronedjeljnog rekorda

Dodajte komentar

Kurs dolara u utorak se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najviših nivoa u tri nedjelje prema korpi drugih najznačajnijih svjetskih valuta budući da su investitori skloniji kupovini rizičnije imovine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvim okolnostima porastao na 97,39 bodova. Drži se tako nadomak 97,71 boda, najviših ovogodišnjih nivoa na koje se u jednom trenutku popeo početkom marta.

Pritom se kurs dolara prema euru i funti nije značajnije mijenjao. Euru je tako cijena jutros blago skliznula, na 1,1243 dolara, dok je funti blago porasla, na 1,2986 dolara.

Trgovanje je više-manje mirno, s obzirom da je danas prvi radni dan finansijskih tržišta ove nedjelje  nakon uskrsnih praznika.

Potražnja za imovinom iskazanom u američkoj valuti uvećana je u kontekstu jačanja prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice za više od 0,20 postotnih bodova u protekle četiri nedjelje, na najviše nivoe u mjesec dana.

“Valutni kursevi kreću se unutar uskog raspona u kontekstu pozitivnije situacije na širem planu kod dolara u odnosu na euro nakon prošlonedjeljnih slabih podataka o industrijskim aktivnostima u eurozoni”, kratko je prokomentarisao raspoloženje na tržištima Ulrich Leuchtmann, valutni analitičar u Commerzbanku.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *