Privremeno blokirano više od 63 miliona eura

Dodajte komentar

Tokom minule godine Viši sud u Podgorici privremeno je blokirao 63,8 miliona eura, imovinu zavedenu na 204 parcele, a zaplijenjena su 92 vozila, saopšteno je Pobjedi iz ovog suda.

Nijesu evidentirani ukupni podaci koji pokazuju koliko je objekata na privremeno blokiranim “katastarskim parcelama”.

Postupak upravljanja oduzetom imovinom regulisan je Zakonom o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću. Prema tom zakonu, postupak oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću može se voditi prije, tokom i nakon okončanja krivičnog postupka.

Prema slovu zakona, oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću može biti privremeno oduzimanje te imovinske koristi (privremene mjere obezbjeđenja i privremeno oduzimanje pokretne imovine) ili trajno oduzimanje te imovinske koristi.

Sam postupak oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću sprovodi se u skladu sa ovim zakonom i Zakonikom o krivičnom postupku. Prema ranijim važećim propisima (prije donošenja Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću), pravosnažna odluka suda kojom se imovina trajno oduzimala dostavljana je i državnom organu koji je u skladu sa zakonom upravljao oduzetom imovinom Upravi za imovinu.

Advokatica Gorica Vujisić za Pobjedu objašnjava da Uprava za imovinu upravlja oduzetom imovinom po službenoj dužnosti ili po odluci suda.

“Upravljanje oduzetom imovinom obuhvata procjenu vrijednosti oduzete imovine, davanje u zakup te imovine ili davanje na korišćenje bez naknade, deponovanje novčanih sredstava dobijenih prodajom oduzete imovine, skladištenje i čuvanje imovine i vođenje evidencije o oduzetoj imovini. U slučaju privremenog oduzimanja nepokretne imovine, Uprava za oduzetu imovinu preduzima mjere za njeno čuvanje i održavanje”, navodi Vujisić.

Ona smatra da je mehanizam oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnim radnjama dobar da se stane na put onima koji krše zakon.

“Ako imamo u vidu zakonsku definiciju ,,protivpravna imovinska korist“, onda možemo zaključiti da je cilj kriminalne djelatnosti upravo sticanje imovinske koristi. Sa druge strane, moramo imati u vidu da ta imovinska korist sama po sebi nije neki dugoročni cilj, već ona daje imaocu moć, onda je jasno šta znači kada se nekom oduzme moć”, kazala je Vujisić za Pobjedu.

Specijalno državno tužilaštvo je radi očuvanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i radi mogućeg naknadnog oduzimanja te imovinske koristi prošle godine Višem sudu u Podgorici podnijelo prijedloge za određivanje privremene mjere obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti, kao i za privremeno oduzimanje pokretne imovine (zaplijenu) u pet predmeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *