Pobjednici u timskom dizajnu na EBEC-u

Dodajte komentar

U okviru Dana inženjera održano je i EBEC (European BEST Engineering Competition) takmičenje. Ono se već sedmi put zaredom organizuje u dvije kategorije i to: timski dizajn i studija slučaja.

Ove godine, u kategoriji timski dizajn, priliku da odmjere snage imalo je osam timova. Zadatak je bio da naprave mehanizam jedne ruke, koji će u što manjem broju poteza prebaciti određen broj kocki različitih veličina sa jedne strane na drugu. Uz to, postojalo je ograničenje da se veće kocke ne mogu stavljati preko manjih. Ovaj problem je još poznat i pod nazivom Hanojske kocke. Za izradu rješenja imali su različit materijal i to drvene daske, bušilicu, špriceve sa infuoznim sistemima, testere, konopac i slično. Imali su pet sati za rad, a takmičenje je održano u holu Tehničkih fakulteta.

Kvalitet rješenja ocjenjivao se kroz nekoliko kriterijuma, uključujući funkcionalnost, prezentaciju i dizajn. Stručni žiri koji je nadgledao rad timova, a kasnije i odlučivao o pobjedniku činili su: Stojan Knežević, direktor kompanije ACME, zatim Marina Markuš Mijanović, profesorica na Mašinskom fakultetu i Stefan Todorović, student na Elektrotehničkom fakultetu i pobjednik na lokalnoj i reginalnoj rundi EBEC takmičenja 2017. godine.

Svi timovi su imali jako interesantna rješenja, a najbolji među najboljima je bio tim pod nazivom ,,Perpetuum Mobile”, koju čine Matija Durutović (Mašinski fakultet), Luka Medojević (Fakultet za politehniku, UDG), Nikola Klincov (Mašinski fakultet) i Nikola Čelebić (Mašinskifakultet).

“Oni dalje nastavljaju svoje takmičenje na regionalnoj rundi takmičenja EBEC Balkan, gdje će svoje znanje pokazati zajedno sa kolegama iz Beograda, Novog Sada, Niša, Skoplja, Mostara i Zagreba. Ova runda održaće se od 9. do 13. maja u Novom Sadu, a pobjednici svoj put dalje nastavljaju na finalnu rundu takmičenja i to u Torinu, zakazanoj za avgust ove godine. Nagrade za pobjednike obezbijedila je Erste banka, IDEA prodavnice, European Youth Card I Make My Day . Našim takmičarima želimo puno sreće u nastavku takmičenja!”, saoopštili su organizatori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *