OTP banka opet usporena u pokušaju da uđe i na slovensko tržište

Dodajte komentar

Plan OTP banke, najveće mađarske banke, da krupnim koracima uđe na slovenačko tržište više ne uključuje preuzimanje SKB banke, navodi slovenski dnevnik Finance. Ugledni list raspolaže informacijom da sadašnjem vlasniku SKB banke, Societe Generale, nije stigla ponuda OTP-a u postupku prodaje SKB banke.

– Nezvanične informacije kojima raspolažemo govore da je Societe Generale dobio samo jednu ponudu za SKB i da njome nisu zadovoljni – navode Finance, koje su, poput ostalih, slovenačkih medija donedavno procjenjivale da OTP želi da uđe na slovenačko tržište bilo kroz preuzimanje SKB banke, bilo kroz privatizaciju Abanke.

Građu za spomenutu tvrdnju o ‘zagrijanosti’ najveće mađarske banke za tržište Dežele, slovenački  mediji su, među ostalim, crpili iz iskazanog interesa OTP-a da kupi Novu Kreditnu banku Maribor. Na koncu tog privatizacionog tendera, slovenačka država prodala je Novu KBM banku za 250 miliona eura američkom fondu Apollo.

Nakon Gorenjske i Nove KBM banke, Slovenija je na prodaju stavila i Abanku, treću najveću banku na tamošnjem tržištu, zaključivši krajem marta rok za primanje obvezujućih ponuda. Još se čeka da Slovenski državni holding (SDH) objavi pristigle ponude, no slovenački mediji već barataju i imenima i ponuđenim iznosima.

Slovenačka državna televizija, pozivajući se na nezvanične izvore uključene u prodaju Abanke, navodi da je najveću ponudu dala srpska AIK banka, 405 miliona eura. Zatim slijede ponude pomenutog Apolla (400 miliona eura) i OTP banka koja je za stopostotno vlasništvu u Abanci spremna da plati 380 miliona eura, prenosi Jutarnji.

Iz OTP banke nema zvanične informacije o interesu za SKB i Abanku. U nedavnom osvrtu na nagađanja o ulasku OTP-a na slovenačko tržište, zamjenik predsjednika Uprave te banke Laszlo Bencsik izjavio je za mađarsku medijsku mrežu MTI da OTP ima interes za kupovinu neke od slovenačkih banaka.

Slovenija je rasprodaji državnog vlasništva u bankama pristupila po diktatu Evropske komisije, odnosno prema planu uravnoteženja javnih finansija usklađenog s Briselom. Budući je u međuvremenu došlo do promjene vlasti u Sloveniji, tamošnji mediji navode kako se dio vlasti protivi prodaji Abanke i drugih banaka, što bi moglo usporiti privatizaciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *