Naslovne strane dnevnih novina za 22. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Opština poklanja 15 miliona firmi koja je kupila Mljevik

Predsjednik odborničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović upozorio je da se sprema otpis duga kompaniji “Sonuba Montenegro, koja je prije 12 godina kupila zemljište na Maljeviku. Đurović tvrdi da Opština Bar tako planira da stranom investitoru pokloni oko 15 miliona. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), osnivač kompanije “Sonuba Montenegro je kiparska ofšor firma “S. & S. I. Limited.

Blažu država dala kredit od milion i po

Državni Investiciono razvojni fond (IRF) obezbijedio je firmi Blaža Đukanovića, sina crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, kredit od milion i po eura za gradnju male hi droelektrane (mHE) u Kolašinu, otkriva dokumentacijauposjeduPrograma za javne finansije MANS-a. Radi se o kreditu za gradnju mHE Bistrica u Lipovu, odobrenog firmi BB Hidro, u kojoj mlađi Đukanović ima polovinu vlasništva, dok druga polovina pripada Podgoričaninu Ivanu Burzanoviću.

Držva bi mogla da prikupi 100 miliona

Direktor sektora finansijskih tržišta u Hipotekarnoj banci Gojko Maksimović kazao je da bi emisija državnih obveznica, koja je planirana za danas i sjutra, trebalo da bude uspješna. Istakao je da bi država mogla da prikupi od 80 do 100 miliona eura. Očekujem da emisija obveznica bude uspješna, odnosno da će država na prvoj aukciji za ovu godinu prikupiti sredstva od oko 80 do 100 miliona eura, što će predstavljati dosad najuspješniju primarnu prodaju na crnogorskom tržištu kapitala kazao je Maksimović agenciji Mina biznis.

Pobjeda

U januaru pad prosječnih likvidnih sredstava

Prosječna likvidna sredstva banaka u januaru su iznosila 955,1 milion eura, što je četiri odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke, piše agencija Mina. Prosječna likvidna sredstva u januaru su u odnosu na isti mjesec prošle godine pala pet odsto. Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su na dnevnom i dekadnom nivou bili iznad propisanih minimuma, izuzev kod jedne banke kod koje su bili ispod propisanog nivoa.

Od Budve tužbom traže pola miliona eura

Fond za obeštećenje ima problem sa opštinama Budva, Bar, Kolašin i Rožaje koje mu duguju, ali i svojim opštinskim komisijama koje izvještaje o procjeni vrijednosti imovine čiji se povraćaj traži nijesu dostavile u 2018. ali ni godinu ranije. Podsjetimo da je Fond, kako je Pobjeda već objavila, u prošloj godini bivšim vlasnicima isplatio 2,25 miliona eura. Pravo na isplatu godišnje rate obeštećenja u prošloj godini ostvarilo je 4.205 bivših vlasnika. Ukupan dug po konačnim rješenjima na kraju decembra prošle godine, kako je navedeno u informaciji nakon sjednice Vlade održane u protekli četvrtak, je 86,6 miliona eura.

Privremeni objekti unižavaju svaki pozitivan iskorakp

Privremeni objekti na budvanskom šetalištu predstavljaju dugoročno lošu sliku destinacije koja unižava svaki pozitivan iskorak u turističkoj privredi, što treba urediti na sistemski način, ocijenioje predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović. On je ageniciji Mina-biznis rekao da kada se to konačno bude uredilo na sistemski način, tada će i grad da profitira.

Vijesti

Dnevne novine

U revitalizaciju mreže ulažu više od 50 miliona

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) će u naredne tri godine u projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske elektroenergetske mreže uložiti više od 50 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama u kompaniji. Cilj ulaganja je, kako su kazali, da se kroz revitalizaciju, adaptaciju i modernizaciju postojećih elektroenergetskih objekta sistem dovede do nivoa koji će korisnicima ruralnog dijela obezbjediti kvalitetno i sigurno napajanje električnom energijom.

Cijene industrijskih proizvoda neznatno niže

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Crnoj Gori u martu su, u odnosu na februar, bile u prosjeku niže 0,2 odsto, saopšteno je iz Monstata. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda prošlog mjeseca su, kako se navodi u izvještaju, u prosjeku bile 1,2 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

SKIJALIŠTA CRNE GORE PRIHODOVALA 66.176?

Skijališta Crne Gore završila su prvu godinu poslovanja sa gubitkom od 46.808 eura, navodi se u Izvještaju o poslovanju i finansijskim iskazima mojkovačkog preduzeća. Prihod kompanije je prošle godine iznosio 66.176 eura, dok su rashodi bili 113.467 eura. Skijališta su radila sa ograničenim kapacitetima, s obzirom da skijalište Kolašin 1600 nije pušteno u rad prošle, već u februaru ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *