7 koraka koji će vam pomoći kada izađete izvan svoje zone komfora

Dodajte komentar

Izlazak izvan naše „zone komfora“ nešto je s čim se svi suočavamo tokom života. Od penjanja na bicikl bez pomoćnih točkova, nove školske okoline, novog posla, preko suočavanja sa bilo kojoj velikom životnom promjenom, do onih pojava poput rođenja i smrti.

Izvan zone komfora izlazimo kad odlučujemo da napravimo veliki korak naprijed i gurnemo naše granice – mentalno, emocionalno fizički.

Mjesto na koje idemo ujedno je i zastrašujuće i uzbuđujuće. Taj izlazak je često popraćen osjećajem nelagode i neugode.

Ponekad nije samo upitno kako izaći iz zone komfora nego kako u toj zoni ostati.

U nastavku zato donosimo sedam koraka koji nam mogu pomoći da izdržimo boravak izvan zone komfora.

Korak 1: Priznajte da vam nije ugodno 

Umjesto da izbjegavate osjećaj, prihvatite ga. To što vi sebi govorite da se ne biste trebali tako osjećati i potiskujete osjećaj ne znači da će on nestati.

Samo će otići tamo gdje ga nećete jasno vidjeti i počeće da stvara probleme na nivoima na kojima ga nećete tako lako uloviti.

Umjesto toga, pišite o tom osjećaju ili razgovarajte s nekim kome zbilja vjerujete.

Dopustite sebi da osjećate to što osjećate.

Korak 2: Identifikujte uzrok vaše nelagode

Kada izađete izvan zone ugode, lako je generalizovati i povećavati problem. Možda ćete misliti „Nije trebalo da izađem iz svoje zone komfora“.

No mogli biste isto tako reći i „Kad sam izašao izvankomforne zone osjetio sam strah da će mi se ljudi smijati“.

Kada otkrijete pravu brigu koja se krije iza osjećaja nelagode možete početi raditi na smanjenju moći koju ta misao ima nad vama.

Korak 3: Suočite se sa svojim strahom

Često je strah uzrok tome da kada izađemo izvan zone komfora osjetimo nelagodu. Suočiti se sa našim strahom i staviti ga na svoje mjesto može pomoći da se smanji sami strah. Sjetite se da je sasvim u redu osjećati strah, no isto se tako sjetite da se radi o strahu, ne nužno i istini.

Kad se istinski suočimo sa našim strahovima možemo razumjeti da oni nisu nužno i naše stvarnosti.

Korak 4: Smirite svoj um

Nakon što ste procesuirali svoje osjećaje, malo se odmaknite kako biste stvari mogli sagledati sa šire perspektive. Često pokušavamo da mislimo o tome kako ćemo se izvući iz tog osjećaja nelagode, no ako mozgu damo malo odmora i prestanemo ga forsirati da nam odmah i sad da odgovor možda ga dobijemo i prije nego što smo mislili.

U tom predahu intuicija je ta koja se može probiti i dati nam odgovor u kojem smjeru ići. A ona nam je najvažniji pomagač.

Korak 5: Neka vam neuspjeh bude opcija

Šta ako sebi dopustite da, čak i ako “padnete” na testu, prođete? Šta ako neuspjeh tretirate kao dio procesa? Jer, nekad negdje moramo ne-uspjeti da bismo negdje uspjeli. To zaista jeste sastavni dio razvojnog procesa.

Ako sebi otvorite tu mogućnost uvelike ćete smanjiti pritisak. Neuspjeh može biti najbolja edukacija za uspjeh.

Korak 6: Razvijte self care strategije

Biti u nelagodnom prostoru može biti iscrpljujuće. Vaš mozak nije automatski pilot, a vi ste na nepoznatom terenu. Pronađite načina da se brinete o sebi dok se nalazite u toj zoni nelagode. Više se oslonite na prijatelje.

Dajte sebi prostora da se regrutujete. Gurate se naprijed, tražite od sebe više i znajte da vam u takvoj situaciji treba više pažnje i više brige za sebe. Ne oklijevajte da tražite pažnju i nemojte se zakidati za brigu koja vam je potrebna

Korak 7: Sjetite se da ste i prije bili tu, “rame uz rame” s nelagodom

Možete li se sjetiti perioda ličnog napredovanja u kojem ste se osjećati nelagodno, ali ste bili u stanju da učinite nešto za sebe?

Iskoristite to iskustvo kao način da se pokrenete naprijed.

I za kraj, nemojte zaboraviti da su svačije granice zone komfora drugačije, i da ono što se vama možda čini kako dio svakodnevice i rutine nekome može predstavljati izazov.

Imajte razumijevanja kako za sebe, tako i za druge te podržite kolege i prijatelje za koje znate da se nalaze u procesu van komforne zone.

Vrlo vjerovatno da će i vama sjutra trebati njihova pomoć.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *