Ulcin na korak od bankorota zbog spora od prije 35 godina

Dodajte komentar

Vrhovni sud Crne Gore odbio je kao neosnovanu reviziju Opštine Ulcinj i potvrdio presudu Apelacionog suda na njenu štetu u iznosu od oko šest miliona eura, a u korist firme Rekreaturs iz Budve, čiji je vlasnik Atlas banka u stečaju. Vijestima je u Vrhovnom sudu potvrđeno da je presuda donijeta na sjednici 20. marta ove godine.

Apelacioni sud presudom je obavezao opštinu Ulcinj da na osnovu nastale štete povodom rušenja naselja K-l u Štoju na Velikoj plaži prije 35 godina, isplati budvanskoj firmi oko šest miliona eura. Izvjesna blokada računa, Ulcinj će uvesti u finansijski kolaps jer je opština već zadužena. Uz to, realizacija budžeta na godišnjem nivou ,,vrti se oko cifre koju treba platiti Rekreatursu, odnosno stečajnoj masi Atlas banke.Pravni zastupnik ulcinj ske Opštine, advokat Filip Jovović kazao je da još nije dobio presudu Vrhovnog suda.

Ako je revizija odbijena, preostali pravni lijek je podnošenje žalbe Ustavnom sudu. U slučaju negativnog odgovora, naredna adresa je Strazbur, kazao je Jovović Vijestima.

Naselje K-l, što je šifrovani naziv za Kosovo jedan, izgradio je sindikat Elektroprivrede Kosova 1980. godine, kao pomoć stanovnicima Ulcinja koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom. Kneževićev Rekreaturs pravni je nasljednik bivšeg preduzeća Rekreaturs iz Prištine, čije su sjedište krajem 1999. godine, nekoliko radnika izbjeglih od bombardovanja NATO alijanse, preselili u Budvu. Ono je uz “K1 bilo i vlasnik velikog sindikalnog odmarališta u Kamenovu, nadomak Budve, izgrađenog na 33 hiljada metara kvadratnih.Tri godine kasnije ovu firmu kupuje Atlas grupa Duška Kneževića. Iz Opštine Ulcinj godinama su insistirali da sud provjeri registraciju tužioca jer, kako su tvrdili,nije utvrđeno da je ta firma stvarno pravni nasljednik i investitor koji polaže pravo na odštetu. Osim toga, Opština Ulcinj je tokom trodecenijskog suđenja uporno pokušavala da dokaže da ona nije srušila naselje, niti donijela odluku o tome, već Podgorica.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *