Naslovne strane dnevnih novina za 18. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Prekoračila ovlašćenja

Na izjavu Lidije Pejović, predsjednice Sindikalne organizacije Sosijete ženeral banke, koja se u bitnom odnosi na brigu o zaštiti zaposlenihu Atlas banci,u kojoj je otvoren stečajni postupak, reagovao je predsjednik Sindikata finansijskih organizacija Radoslav Bošković u okviru kojega je i sin dikalna organizacija Atlas banke. On je rekao da Pejović mora biti svjesna da nije ovlašćena da daje bilo kakve oficijelne izjave o zaštiti i pravima zaposlenihu Atlas banci, jer joj to punomoćje niko ni je dao, te da je očito izašla iz kruga svog javnog ovlašćenja.

Zbog Tare 42 prekršajna naloga

Inspekcije su od početka realizacije projekta autoputa vršile pojačan nadzor iz okvira naših nadležnosti, kazao je direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta. – Ekološka, Inspekcija za vode i Inspekcija rada izvršile su preko 190 kontrola, izrekle 46 mjera ukazivanja i donijele 40 rješenja kojima su naložili otklanjanje nepravilnosti, izdale 42 prekršajna naloga i 20 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i podnijele jednu krivičnu prijavu kazao je na jučerašnjoj pres konferenciji Košuta.

Traže poništenje svih ugovora u švajcarcima

Predstavnik klijenata iz Crne Gore koji su uzimali kredite u francima Dragan Senić kazao je za “Dan da će pred sudovima u Crnoj Gori tražiti poništenje svih ugovora sa valutnom klauzulom. To će uraditi u narednom periodu, a sve na osnovu presude Evropskog suda pravde u Luksemburgu koji je donio presudu da su svi ugovori sa valutnom klauzulom ništavni, odnosno da ako je valutna klauzula ništavna, i ugovor je ništavan. Evropski sud pravde je tu presudu donio u vezi sa jednim slučajem takvog kredita u Mađarskoj, polovinom marta.

Vijesti

Pobjeda

Manji rizik i veća kamata okreću građane ka obveznicama

Pozitivanje potez Vlade da se zaduži na domaćem tržištu emitujući obveznice od 190 miliona eura, koje će na aukciji na Montenegroberzi biti 22. i 23. aprila. Očekujemo veliki odziv ne samo banaka i osiguravajućih kuća nego i građana zbog manjeg rizika i veće kamatne stope nego u bankarskom sektoru, kazao je Pobjedi v.d. direktora Montenegroberze Mirko Marković.

Kineski radnici će penzije primati u Kini

CRBC zarade zaposlenim kineskim državljanima isplaćuje kvartalno ili polugodišnje, a Poreskoj upravi uredno prijavljuje kroz IOPPD obrasce. Pojasnili su da oni poreze i doprinose na zarade plaćaju Kini, a ne u Crnoj Gori. Zakon o auto-putu propisuje da strani državljani zaposleni kod izvođača radova poreze i doprinose na zarade plaćaju u matičnoj zemlji u konkretnom slučaju u Kini. To je u skladu sa odredbama ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, u skladu sa međunarodnim standardima pojasnili su iz Poreske uprave.

Porez vraćen samo Žugiću, Fabrisu i Luburiću

Povraćaj poreza na zarade za prošlu godinu od ministara iz oblasti ekonomije i funkcionera Centralne banke imali su jedino guverner, viceguverneri i izvršni direktor ovog regulatora, pokazuju imovinski kartoni za prošlu godinu koji su objavljeni na sajtu Agencije za antikorupciju. Najviša godišnja osnovica za plaćanje poreza i doprinosa na zarade utvrđuje se godišnje i po pravilu je veća od 50 hiljada eura.

Dnevne novine

Kupovina obveznica moguća preko brokera ili banaka

Montenegroberza objavila je javni poziv za prodaju državnih obveznica putem aukcije, kroz dvije emisije, ukupne vrijednosti 190 miliona eura, koje će biti realizovane 22. i 23. aprila. Zaključenje transakcija obavljaće se putem brokerskih kuća koje su članovi Montenegroberze. “Na toj osnovi zainteresovani privredni subjekti i građani mogu kupovati državne obveznice posredstvom brokerskih kuća koje posluju na Montenegroberzi. Zaključenje transakcija se može obaviti i posredstvom banaka, koje imaju dozvolu i licencu za obavljanje kastodi poslova na crnogorskom tržištu kapitala, navodi se u pozivu.

TWINFIN TESLA NOVI SNABDJEVAČ STRUJE

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) izdala je licencu za snabdijevanje električnom energijom podgoričkoj kompaniji Twinfin Tesla, odlučeno je na posljednjoj sjednici Odbora RAE. Dozvola je, kako se navodi, izdata na deset godina i važiće od 11. aprila ove do 11. aprila 2029. godine.

Saslušanje Mugoše i Radunovića u srijedu

Kontrolno saslušanje ministra finansija Darka Radunovića i direktora Poreske uprave Miomira M. Mugoše biće održano u srijedu, saopšteno je iz Skupštine. Tema saslušanja na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet biće primjena Zakona o reprogramu poreskih potraživanja. Članovi Odbora jednoglasno su prihvatili krajem februara predlog za održavanje saslušanja, koji je 22. januara podnio poslanik SDPa Raško Konjević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *