Moody’s potvrdio ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru

Dodajte komentar

Kreditna rejting agencija Moody’s je u novom Izvještaju potvrdila ocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru, uz zadržavanje izgleda „pozitivan“, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija.

Takav kreditni rejting, prema navodima Ministarstva, rezultat je, prije svega, visokog rasta BDP-a po glavi stanovnika, institucionalnog jačanja podržanog perspektivom pridruživanja EU, privlačnosti za strane direktne investicije, kao i značajnih investicionih projekata u sektoru transporta, turizma i energetike.

“Istovremeno, pozitivni izgledi uz rejting B1 odražavaju povoljne srednjoročne izglede zemlje, podržane adekvatnim strukturnim reformama, ali i mjere konsolidacije koje Vlada u kontinuitetu sprovodi, a kojima se doprinosi jačanju fiskalne pozicije Crne Gore. Pored toga, Vlada je preduzela efektivne mjere za značajno smanjenje rizika srednjoročnog refinansiranja duga”, navodi se u saopštenju.

U ovogodišnjem Izvještaju kreditne rejting agencije Moody’s istaknuto je da je Crna Gora vodeća zemlja u procesu pridruživanja EU među balkanskim zemljama, što predstavlja dalji podsticaj za unapređenje vladavine prava i institucionalnih kapaciteta u narednim godinama. Od početka pregovora o pridruživanju EU u junu 2012. godine, Crna Gora je otvorila 32 od 33 pregovaračkih poglavlja i ima tri privremeno zatvorena poglavlja.

Kako se naglašava u dokumentu, rast BDP-a u 2018. godini od 4,9 odsto vođen prije svega investicijama, ali i još jednom godinom rekordne turističke sezone.

“Osim toga, pozitivna kretanja na tržištu rada su, uz rast zaposlenosti, podržala rast potrošnje domaćinstava, dok je priliv SDI bio nešto niži u odnosu na prethodnu godinu ali uz zadržavanje i dalje visokog nivoa od devet odsto BDP-a”, navodi se u izvještaju.

Eksperti te kreditne agencije ocjenjuju da će slabiji globalni ekonomski izgledi doprinijeti nižim stopama rasta, ali za Crnu Goru predviđaju snažan poslovni ciklus, uz stope rasta na nivou od 3,0 odsto u 2019. i 3,2 odsto u 2020. godini, odnosno iznad 10-godišnjeg istorijskog prosjeka od 1,9 odsto.

Kao važna okosnica budućeg razvoja Crne Gore i daljeg poboljšanja kreditnog rejtinga, navodi se jačanje konkurentske pozicije, koje će se ostvariti implementacijom projekata u sektorima turizma i energetike, kao i ublažavanjem eksternih rizika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *