Vlasnici mini-hidroelektrana ostvarili triput veći profit

Dodajte komentar

Vlasnici mini-hidroelektrana (mHE) u Crnoj Gori prošle godine su poslovali sa profitom od 2,8 miliona eura, što je skoro tri puta više u odnosu na 2017. godinu, pokazuju finansijski iskazi dostavljeni Poreskoj upravi (PU).

U pitanju je dobit četiri firme: Hidroenergija Montenegro, Sinergy, Кronor i Igma energy. Firma Hydro Bistrica, koja od početka prošle godine ima status povlašćenog proizvođača, nije dostavila finansijski iskaz, dok Nord energy tek od avgusta ima status povlašćenog proizvođača, piše Dan.

Ukupan finansijski rezultat firmi koje gazduju sa 11 od ukupno 13 mHE u Crnoj Gori je pozitivan, najviše zbog podsticaja koje dobijaju od građana i preduzeća preko računa za struju, a koje je uvela Vlada.

Vlasnici svih šest povlašćenih mHE prošle godine su dobili skoro četiri miliona podsticaja, što znači da bi bili u minusu da nije bilo toga. Isti slučaj je bio i u 2017. godini kada su bili u plusu milion eura zahvaljujući uredbi Vlade. Iznos podsticaja je u ovoj godini uvećan, pa se za svaki kilovat-sat poslije 300-og plaća skoro cent podsticaja. Taj iznos je duplo manji do 300 potrošenih kilovat-sati.

Najveći profit prošle godine imala je Hidroenergija, vlasnik šest mHE, od 1,26 miliona eura. Vlasnik 40 odsto Hidroenergije je Oleg Obradović, dok 60 odsto ima Ranko Radović, koji je preuzeo vlasnički udio od Ranka Ubovića i Aleksandra Mijajlovića.

Кronor, čiji je većinski vlasnik Кroling Željka Miškovića sa 80 odsto udjela, ostvario je dobit od 867 hiljada eura.

Igma energy, čiji je vlasnik brat gradonačelnika Andrijevice Srđana Mašovića, Igor Mašović, prošle godine je imala dobit od 479 hiljada eura, skoro sedam puta veću nego 2017.

Najmanji profit od 63,6 hiljada eura imala je firma Sinergy, u kojoj 12 odsto kapitala ima Vuk Rajković preko firme Кia Montenegro. Dobit koju je Sinergy ostvario prošle godine manja je preko 400 hiljada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *