Za napajanje autoputa strujom Monteput se kod IRF-a zadužuje 31,6 miliona eura

Dodajte komentar

Za investiciju napajanja električnom energijom prioritetne dionice auto-puta Monteput će se zadužiti kod Investiciono-razvojnog fonda, koji će sredstva za ovaj kredit obezbijediti od Evropske investicione banke, saopštio je Pobjedi izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević.

“U završnoj fazi su pregovori sa EIB-om preko IRF-a, a tako će se uštedjeti znatna sredstva, jer se radi o kreditima sa značajno nižim kamatnim stopama nego kod komercijalnih banaka”, kazao je Mujević Pobjedi.

Za ovu namjenu Monteput će pozajmiti 31,6 miliona eura, na što je saglasnost dala Vlada. U decembru prošle godine Ministarstvo saobraćaja tražilo je građevinsku dozvolu za izgradnju priključnih dalekovoda i trafostanica za prioritetnu dionicu auto-puta. Vlada je u februaru, nakon razgovora sa predstavnicima CRBC, odlučila da tu investiciju realizuje preko državnog preduzeća Monteput.

Mujević očekuje do kraja aprila potpisivanje ugovora sa IRFom.

“Time bi se stekli svi uslovi za raspisivanje tendera za izbor najpovoljnijeg izvođača. S obzirom na složenost postupka koji je definisan Zakonom o javnim nabavkama, očekujemo da izvođač bude uveden u posao najkasnije do početka avgusta”, rekao je Mujević i dodao da je rok za završetak ovih radova 12 mjeseci.

Kazao je da se trenutno usaglašava ugovor između Monteputa i CEDIS-a i CGES-a, kao krajnjih korisnika te infrastrukture za snabdijevanje auto-puta i naselja koja mu gravitiraju.

“Znatno će se poboljšati napajanje dijela Podgorice, seoskih naselja duž trase auto-puta prema Mateševu i ski-centara u Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju i dalje prema sjeveru”, izjavio je Mujević.

Dodaje da nije u potpunosti zadovoljan dinamikom izgradnje auto-puta, jer je jasno da će doći do kašnjenja.

“Jednim dijelom kašnjenje je izazvano nesnalaženjem izvođača radova u samom početku, u fazi izrade projektne dokumentacije, što je uslovilo i kašnjenje u kompletiranju glavnih projekata, kao i ostalih procedura koje su prethodile početku radova, kao što su izdavanje građevinskih dozvola i formiranja gradilišta”, kazao je Mujević i dodao da se ovih dana očekuje potpisivanje aneksa ugovora resornog ministarstva i CRBC o naknadnim radovima, kao što su pristupna petlja Smokovac i vodosnabdijevanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *