Novi udarac za kriptovalute: Kina ukida Bitcoin rudarenje

Dodajte komentar

Kako stvari stoje, Kina ukida Bitcoin rudarenje. To će biti veliki udarac za mnoge kripto-rudare jer se veliki dio svjetskog kopanja odvija upravo u Kini. Razlog je veoma iznenađujuć i nije nešto što bi vam prvo palo na pamet.

Kineski čelnici žele da zabrane bitocoin rudarenje, što će biti dodatni pritisak tržište kriptovaluta koje se inače stalno susrijeće sa nekim oblicima nestabilnosti. Da se nešto sprema moglo se vidjeti iz izvještaja Nacionalne komisije za razvoj i reforme (NDRC). Ona je objavila poziv za javnu raspravu kako bi se kreirao spisak industrijskih oblasti kojima treba pomoći, ograničiti ih ili u potpunosti eliminisati.

Na predloženom spisku se našlo kripto-rudarenje koje obuhvata i Bitcoin. Komisija smara da ove aktivnosti treba u potpunosti prekinuti jer se ne poštuju zakoni, ali i ono što je možda i najvažnije – troše se resursi i zagađuje okolina. Kako je riječ o izuzetno razvijenom biznisu, jasno je da će proces ukidanja biti postepen i da je riječ o procesu koji će potrajati.

Ako pogledate video ispod, biće vam jasno da bi zabrana Bitcoin rudarenja ostavila katastrofalne posljedice za mnoge Kineze.

Kada Kina ukida Bitcoin rudarenje?

Više će se znati 7. maja za kada je zakazana javna rasprava o predloženom spisku. Bez obzira na mišljenje javnosti, jasno je da Kina mora nešto da učini po pitanju zagađenja okoline. Naime, svoj veliki ekonomski rast su skupo platili, pa je tako Peking jedan od najzagađenijih gradova na svijetu.

Naravno, jasno je da sama filozofija kriptovaluta nije u skladu sa ekonomsko-političkim sistemom Kine. Štaviše, pravo je čudo da tek sada Kina ukida Bitcoin rudarenje. Upravo iz tog razloga neki stručnjaci sumnjaju da je ovdje riječ o ekologiji, a više o želji da se ovako razvijena industrija efikasnije kontroliše.

S druge strane, jasno je da Bitcoin rudarenje troši izuzetno mnogo struje, što može da destabilizuje energetski sistem. Kad uzmemo u obzir da se većina svjetskog rudarenja obavlja u Kini, postaje jasno o kojim razmjerama se govori. Tu su naravno i druge kriptovalute poput Ethereuma koje su i dalje veoma popularne među kripto-rudarima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *