Naslovne strane dnevnih novina za 16. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Vlada ne brine, a prijete kazne do dvije godine

Premijer Duško Marković kazao je da država neće trpjeti direktnu štetu, ukoliko se utvrdi nenamjensko korišćenje sredstava kredita koji je Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja dodijeljen iz Abu Dabi fonda. Marković je istakao da je jedina šteta nerealizacija investicija. Međutim, u Krivičnom zakoniku članu 245 stav dva jasno piše da ko dobijeni kredit, subvenciju ili drugu pogodnost iskoristi za drugu namjenu od one za koju mu je dat kredit, subvencija ili druga pogodnost odobrena, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine.

Za tri mjeseca povučeno 50 miliona depozita

Uvođenje stečaja u dvije banke (Atlas i IBM) nije dobro za Crnu Goru, jer je riječ o bankama koje imaju 240 zaposlenih, ocijenila je predsjednica Sindikata banaka Lidija Pejović. Ona je pojasnila da dvije banke ne čine veliko pokriće u aktivi crnogorskog bankarskog tržišta, ali da cijela situacija ipak nije dobra zbog nepovjerenja koji se desilo u bankarskom sektoru.

Zadovoljan supervizijom

Zamjenik izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Tao Žang kazao je da je uvođenje stečaja u Atlas i Invest banku Montenegro (IBM) dokaz da supervizija u Crnoj Gori dobro funkcioniše. Žang je, na sastanku sa crnogorskom delegacijom Ministarstva finansija i Centralne banke (CBCG) u Vašingtonu, pozdravio preduzimanje mjera na snaženju finansijske stabilnosti. Delegacija Crne Gore, koju predvode ministar Darko Radunović i guverner Radoje Žugić, završila je učešće na proljećnim sastancima MMF-a i SB.

Pobjeda

Prihvatljiv minimalac od 222 eura

Prihvatljiv je prijedlog Vlade o povećanju minimalne zarade na 222 eura i smanjenju opterećenja na zarade od dva odsto, ocijenili su iz Unije poslodavaca i dodali da taj prijedlog posmatraju kao paket mjera. Upravni odbor UPCG je ocijenio da će povećanje minimalne zarade od 15 odsto sa 193 na 222 eura povećati troškove rada, ali daće se konsolidovati u smislu smanjenja troškova poslovanja na ime plata.

U završnoj fazi pregovori o 31,6 miliona eura kredita

Za investiciju napajanja električnom energijom prioritetne dionice auto-puta Monteput će se zadužiti kod Investicionorazvojnog fonda, koji će sredstva za ovaj kredit obezbijediti od Evropske investicione banke, saopštio je Pobjedi izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević. Napomenuo je da je prošlu poslovnu godinu Monteput završio sa profitom od 1,5 miliona eura.

Zbog zelene površine traže 20 miliona eura odštete

Odlukom Apelacionog suda iz Sankt Peterburga kojom je potvrđeno da kompanija Montenegroregion mora da plati ruskoj kompaniji Energol 6,2 miliona eura na račun duga, kazne i zatezne kamate, nesporno se utvrđuje šteta koju Montenegroregion trpi zbog radnji Ministarstva kulture Uprave za zaštitu kulturnih dobara i opštine Kotor, kazalaje njihova advokatica Zorica Đukanović najučerašnjem ročištu.

Vijesti

Dnevne novine

ZA GODINU NA GORIVO TROŠILI 161 MILION EURA

Vlada bi za kontinuirano snabdijevanja tržišta Crne Gore proizvodima koji su neophodni za zadovoljenje osnovnih potreba stanovništva, u slučaju ozbiljnih tržišnih poremećaja u ovoj godini, trebalo ukupno da obezbijedi 216,6 miliona eura. Najveća količina planirane potrošnje odnosi se na naftne derivate koji se koriste kao goriva za motorna vozila i grijanje i na godišnjem nivou iznosi 161.408.749 eura, a na mjesečnom 13.450.729 eura. Od toga se godišnje na eurodizel troši čak 132,12 miliona eura, a na benzin nešto više od 21 milion.

Broj turista iz Kine veći 80 odsto

Crna Gora bilježi značajan rast turističkog prometa sa tržišta Kine. Prošle godine je našu državu posjetilo oko 43.000 kineskih turista, što je 80 odsto više, koji su ostvarili blizu 57.000 noćenja, 60 odsto više u odnosu na 2017, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO). Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i NTO, u saradnji sa lokalnom turističkom organizacijom Budve i turističkom privredom, predstavljaju ponudu Crne Gore na sajmu turizma COTTM u Pekingu. Kao i tokom ranijih nastupa, turistička ponuda predstavlja se na zajedničkom štandu sa Turističkom organizacijiom Srbije pod brendom Wild Soul of Europe.

Radulović i Šćekić najuspješniji menadžeri

Suvlasnik Montenegro Stars Hotel Grupe Žarko Radulović i izvršni direktor Sava osiguranja Nebojša Šćekić najuspješniji su menadžeri u velikim preduzećima i akcionarskim društvima po izboru Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM). Njima je juče dodijeljeno priznanje na svečanosti u Podgorici, čiji je pokrovitelj bila Vlada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *