Montenegro Airlines proširuje flotu

Montenegro Airlines (MA) je, u skladu sa usvojenim biznis planom za ovu godinu, iznajmio avion Boeing 737 Classic, većeg kapaciteta u odnosu na postojeće, tako da će do 15. oktobra u floti nacionalnog avio-prevoznika biti ukupno šest vazduhoplova.

Ugovor o iznajmljivanju aviona na bazi tzv. “wet lease“ ili ACMI aranžmana, koji pored aviona uključuje posadu, tehničko održavanje i osiguranje vazduhoplova, potpisan je sa rumunskom avio-kompanijom Blue Air.

Izvršni direktor MA, Živko Banjević, kazao je da se, prilikom pregovora o iznajmljivanju aviona za potrebe ljetnje sezone, vodilo računa o tome da partner u projektu ispunjava najviše standarde sigurnosti i bezbjednosti letjenja.

„MA, zvanično širi svoje kapacitete za predstojeću ljetnju sezonu. Pomenutim Ugovorom je predviđeno iznajmljivanje aviona Boeing 737 Classic i to tako što će avion tipa B737-500, sa 120 sjedišta saobraćati do 15. maja, dok ga ne zamjeni avion tipa B737-300, sa 148 sjedišta, koji će saobraćati od polovine maja do kraja ugovora. Oba aviona prethodno su se nalazila u floti Lufthansa i Norwegian Air Shuttle“, kazao je MA.

MA će, kako je rekao, u toku ove sezone, saobraćati ka 30-ak destinacija u redovnom i čarter saobraćaju.

„A cilj nam je da u toku godine prevezemo više od 660 hiljada putnika, u čemu će nam ovi avioni pomoći“, kazao je Banjević.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić, kazao je da je MA avio kompanija, koja je prošle godine prevezla i dovezla najviše putnika na aerodrome Crne Gore i vjeruje, kako je dodao, da će ova godina donijeti još bolje poslovne rezultate i za MA i za Aerodrome.

„Aerodromi Crne Gore će biti uvijek tu da podrže razvoj nacionalne ekonomije i razvoj kompanije kao što je MA. Više puta smo naveli da je opstanak MA jako bitan za državu, turističku privredu i za ekonomiju Crne Gore i to se ovaj put potvrđuje. Drago mi je što je kompanija iz EU postala partner sa MA i vjerujem da će to sada donijeti još bolje stvari i za Aerodrome i za MA“, rekao je Orlandić.

Iz MA su saopštili da Blue Air avio-kompanija registrovana u Evropskoj uniji (EU), funkcioniše u skladu sa najstrožijim standardima sigurnosti i bezbjednosti letjenja koje propisuje Evropska agencija za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA).

„Ova avio-kompanija je članica Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA), i samim tim nosilac IOSA sertifikata koji takođe predstavlja dokaz o uspješnom usvajanju strogo postavljenih sigurnosnih i bezbjedonosnih standarda u vazdušnom saobraćaju na svjetskom nivou“, kazali su iz MA.

Blue Air, kako je saopšteno, u svojoj floti ima 26 aviona, i do sada su prevezli više od 26 miliona putnika, od čega u prošloj godini, više od pet miliona putnika.

„Funkcionišu kroz osam operativnih baza širom Evrope, i lete na više od stotinu destinacija. Prije MA su na bazi ACMI aranžmana sarađivali sa avio-kompanijama kao što su Alitalia, LOT Polish Airlines, TUI Nederland itd“, naveli su iz MA.

Check Also

Pošta će građanima na teritoriji Podgorice lično uručiti poreska rješenja

Pošta Crne Gore će građanima na teritoriji Podgorice lično uručiti 109,53 hiljade poreskih rješenja. Pošta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *