SAD stvaraju fond od 10 milijardi dolara za buduće vlasti Venecuele

Dodajte komentar
Maduro

SAD i neke druge zemlje, među kojima i Francuska, žele da osnuju fond od deset milijardi dolara koji će biti na raspolaganju budućim vlastima Venecuele za pokretanje ekonomije, rekao je američki ministar finansija Steven Mnuchin.

Mnuchin je rekao da se na tome radi.

Prema njegovim riječima, inicijativa je zaživjela u četvrtak, na sastanku predstavnika 19 država na marginama proljećnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Među prisutnim zemljama su bile Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Kanada.

“Kad god učestvujem na sastanku ovog tipa ne mogu da vjerujem koliko se stanje Venecuelanaca pogoršalo”, naveo je Mnuchin, prenosi AlJazeera Balkans.

Venecuela je u dubokoj ekonomskoj krizi koju obilježavaju velike nestašice hrane i lijekova, kao i hiperinflacija, dok su milioni građana pobjegli u susjedne zemlje.

Više od 50 zemalja, uključujući i SAD priznale su opozicionog lidera Juana Guaida, predsjednika venecuelanske Nacionalne skupštine, za novog lidera te južnoameričke nacije, dok Rusija, Kina i druge zemlje priznaju i dalje Nicolasa Madura, socijalističkog predsjednika koji je naslijedio Huga Chaveza, za legitimnog šefa države.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *