Naslovne strane dnevnih novina za 15. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Očekuju odobrenje druge garancije do kraja godine

Crna Gora je postigla progres u fiskalnoj i finansijskoj sferi, ocijenjeno je na sastanku predstavnika crnogorske delegacije i Svjetske banke, i izraženo je očekivanje da bi druga garancija za razvojnu politiku moglabiti odobrena krajem ove ili početkom naredne godine. Članovi crnogorske delegacije su na sastanku sa potpredsjednikom Svjetske banke (SB) za Evropu i Centralnu Aziju Sirilom Milerom, organizovanomu okviru proljećnog zasijedanjate finansijske institucije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu, nastavili razgovore q o odobravanju druge garancije za razvojnu politiku.

Lani ostvarili gubitak od 224,82 hiljade eura

Institut za crnu metalurgiju (ICM) zabilježio je u prošloj godini gubitak od 224,82 hiljade eura, što je 1,9 puta manje u odnosu na 2017. Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi kompanije na kraju decembra iznosili su 1,3 miliona eura i bili su 1,7 odsto manji nego u uporednom periodu.

Bolje je kupiti obveznice nego novac držati u banci

Građani i preduzeća imaju interes da investiraju, odnosno kupe državne obveznice koje će biti emitovane 22. i 23. aprila u ukupnom iznosu od 190 miliona eura, sa rokom dospjeća pet i sedam godina i uz kamatnu stopu od tri i 3,5 odsto. Jedan od ključnih razlogaje to što im se nudi kamata neuporedivo veća nego na oročene depozite u bankama i što im je apsolutno sigurno da će im država isplatiti kompletan novac na dan dospjeća obveznica, odnosno za pet ili sedam godina.

Dan

Poslovni gubitak za godinu uvećali 647 hiljada eura

Državno preduzeće “Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS) nastavilo je sa lošim radom i u prošloj godini. Prema poslednjem finansijskom iskazu, koji je predat Poreskoj upravi, ta firma je za godinu rada uvećala poslovni gubitak za oko 647 hiljada eura (2018. godina).

Neće euro za valutu

Dok Crna Gora godinama koristi euro kao zvanično sredstvo plaćanja, Poljska sa druge strane neće da uvede euro u svoj platni sistem. Euro neće biti uveden u Poljsku dok njeno ekonomsko bogatstvo ne dostigne nivo Njemačke, saopštio je predsjednik vladajuće partije u toj državi Jaroslav Kačinjski. On je tokom kampanje za izbore za Evropski parlament optužio opoziciju da se zalaže za napuštanje poljske valute zlot.

Upravlja firmom od 120 miliona eura, a ne zna ko su vlasnici

Filip Knežević, kum Edina Kolarevića sestrića predsjednika države Mila Đukanovića, kazao je da formalno pokriva poziciju direktora firme “Kapital plaza, koja je sagradila kompleks koji se najprije zvao Atlas kapital centar, i da je u suštini pravni savjetnik te kompanije. Nije mogao da kaže koja lica su vlasnici te firme

Vijesti

Dnevne novine

Druga garancija Svjetske banke do kraja godine

Crna Gora je postigla progres u fiskalnoj i finansijskoj sferi, ocijenjeno je na sastanku predstavnika crnogorske delegacije i Svjetske banke, na kojem je izraženo očekivanje da bi druga garancija za razvojnu politiku mogla biti odobrena krajem ove ili početkom naredne godine.

AERODROMI ZA JAVNE NABAVKE IZDVAJAJU 10,2 MILIONA

Aerodromi Crne Gore planiraju da ove godine za javne nabavke potroše 10,2 miliona eura, navodi se u ovogodišnjem planu pripreme ljetnje turističke sezone. Kompanija planira da novac, između ostalog, uloži u izgradnju i opremanje tri objekta na Aerodromu Podgorica, od čega se dva odnose na postojeći putnički terminal, a jedan na administrativnu zgradu.

RELEJI ČUVARI MREŽE

Služba za relejnu zaštitu i ispitivanje u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) bavi se analizom dnevnih reagovanja relejnih zaštita na trafostanicama i koje služe za čuvanje elektrodistributivnog sistema. Šef Službe Ilija Vuksanović u razgovoru za Dnevne novine objašnjava da njegovi zaposleni obavljaju analize radi određivanja korektnog ili pogrešnog rada u odnosu na poremećaje na mreži.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *