Gradnja prioritetne dionice: Zakazale sekcije na sjeveru, vožnja auto-putem tek krajem naredne godine

Dodajte komentar

Prva dionica auto-puta neće biti završena za mjesec dana, kada po ugovoru kineskoj kompaniji CRBC ističe rok za gradnju. Najviše se kasni na sekcijama tri i četiri, odnosno sekcijama koje se nalaze u blizini Kolašina.

Radovi najbolje napreduju na sekcijama jedan i dva, na kojima će se nalaziti najkompleksniji objekti budućeg auto-puta Bar-Boljare.

Na prvoj sekciji, probijeni su tuneli Mrke, Suka i Vežišnik, a uveliko se radi na povezivanju kolovozne konstrukcije mosta Moračice, ujedno i najzahtjevnijeg objekta auto-puta, prenosi Standard.

Na ovoj sekciji radi se u tri smjene, a ako je suditi po dinamici sadašnjih radova, cjelokupan posao će biti gotov do kraja ove godine.

Slična situacija je i na drugoj sekciji gdje se nalazi najduži tunel na auto-putu – Vjeternik. Ovu sekciju karakteriše i otvorena trasa od desetak kilometara, a sadašnje stanje na terenu pokazuje da će sve biti gotovo do kraja godine.

Međutim, na sekcijama bliže Kolašinu evidentno je kašnjenje u radovima. Pojedini mostovi nisu ni do pola odmakli sa izgradnjom, dok ni unutrašnjost tunela nije završena.

Prema prvim procjenama, do kojih je došao portal Standrad, posao na posljednje dvije sekcije će kasniti najmanje godinu i po.

Po svemu sudeći tek krajem naredne godine Crna Gora će dobiti prve kilometre auto-puta.

Pozajmljeno 944 miliona eura

Gradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvac – Mateševo, počela je 11. maja 2015. godine.

Izgradnja auto-puta koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Međutim, i pored velikih troškova za izgradnju, auto-put je neophodan Crnoj Gori, koja jedina nije imala ni kilometar auto-puta na Balkanu.

Bezbjednosna strana je posebna priča jer se napokon kanjon Morače izbjegava, koji je godinama unazad odnio više od 1.000 života.

Takođe, ni veći ekonomski razvoj nije moguć bez auto-puta, te je to još jedan razlog zbog kojeg je ovaj projekat našoj državi neophodan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *