Atlas penzija će biti likvidirana, a štedni ulozi čekaju novu banku

Dodajte komentar

Gašenje društva za upravljanje fondom Penzija plus loša poruka da nestaje treći stub dobrovoljna penziona reforma u Crnoj Gori. Štedni ulozi čekaju novu kastodi banku da bi se omogućile isplate i uplate za doprinose.

Društvo za upravljanje penzionim fondom Atlas penzija biće likvidirano, a štedni ulozi 2.251 člana dobrovoljnog penzionog fonda Penzija plus čekaće još ko zna koliko vremena, dobru volju neke od lcastodi banaka u Crnoj Gori da bi njegova imovina bila odblokirana, odnosno, omogućene dalje uplate i isplate. Kastodi banka Atlas penzije i fonda Penzija plus” je bila IBM banka, u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, u koju je uvede stečaj u januaru ove godine. Novac uplaćivan u fond izdvojen je iz stečajne mase IBM banke.

Propast drugog i jedinog preostalog društva koje je upravljalo privatnim penzionim fondom upućuje i na neuspjelu reformu “trećeg stuba dobrovoljnog penzionog osiguranja. Ova reforma nije zaživjela na pravi način, nakon što država nije htjela da ozakoni poreske olakšice poslodavcima na uplate članova u ove privatne fondove.

Komisija za tržište kapitala je 25. januara ove godine, nakon dvije godine iščekivanja, oduzela dozvolu za rad DZU Market invest iz Bijelog Polja, koje je upravljalo imovinom dobrovoljnog privatnog fonda Market penzija. Crnogorsaka komercijalna banka (CKB), kao kastodi banka tog dobrovoljnog fonda, prema nezvaničnim informacijama Vijesti nastavila je da prima uplate i garantu je za isplate članovima ovog fonda.

DZU Atlas penzija je u postupku suspenzije dozvole za rad, prema rješenju Komisije za tržište kapitala, tako da su onemogućene uplate članova, kao i isplate članovima fonda Penzija plus. Naša kastodi banka IBM, gdje su bila izdvojena sredstva i imovina fonda Penzija plus, otišla je u stečaj i tamo su sredstva članova blokirana. Društvo je planiralo postupak likvidacije da završi još prije Nove godine, međutim, kako je kastodi banka otišla u stečaj, Komisija je zabranila likvidaciju DZU dok se sredstva članova ne prenesu u drugu banku i otvori kastodi račun u drugoj banci, saopštila je Vijestima Danijela Papić v. d. direktora Atlas penzije, koja je donedavno bila direktorica prodaje u ovoj kompaniji.

Ukupne obaveze Atlas penzije, prema zaposlenima, povjeriocima i državi za doprinose i poreze po osnovu zarada zaposlenih, prema njenim riječima, iznose nešto više od 80.000 eura.

Vlasnici DZU “Atlas penzija su Zatvoreni investicioni fond Atlas Mont i još nekoliko firmi iz Atlas grupacije Duška Kneževića, a svoje učešće u osnivanju imali su Savez samostalnih sindikata i Unija poslodavaca.

Na pitanje Vijesti šta će se desiti sa štednim ulozima 2.251 člana penzionog fonda, Papićeva je odgovorila da su “sredstva članova fonda Penzija plus izdvojena iz stečajne mase.

To su nam potvrdili iz IBM banke u stečaju, kao i Komisije za tržište kapitala. Uplate (isplate) članova će biti deblokirane onda kada se imovina fonda Penzija plus prebaci u drugu banku koja ima kastodi sektor ili banku koja može otvoriti kastodi račun, dodala je ona.

Papićeva je potvrdila da svih šest banaka u Crnoj Gori koje imaju kastodi sektor CKB, Hipotekama banka, NLB, Prva banka, Societe Generale i Universal banka, su odbile zahtjev za otvaranje kastodi računa, jer trenutno nisu bile u mogućnosti da preuzmu imovinu fonda Penzija plus iz IBM banke u stečaju.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *