Mogući milionski prihodi od izvoza vode iz izvorišta Bolje sestre

Dodajte komentar

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje (RVCP) ima razvojnu šansu koja će, ukoliko se pravilno implementira, dovesti do povećanja prihoda uz njihovu stabilizaciju tokom cijele godine, ocijenjeno je u analizi poslovanja preduzeća koju je uradila konsultantska kuća Fidelity Consulting.

Kako bi ostvarila dodatne prihode, kompaniji se savjetuje da dogovori sa opštinama veće isporuke vode mimo sezone, da izvozi vodu na veliko putem tankera, flašira vodu, čajeve i energetske napitke i da iznajmljuje optičku infrastrukturu telekom provajderima.

„Svaki od ovih izvora prihoda prate i dodatne kapitalne investicije, ali i operativni troškovi. Zbog izazovne finansijske situacije u kompaniji, mora se naložiti velika opreznost prilikom definisanje budućih kapitalnih ulaganja koje će, neminovno pratiti i značajni troškovi”, ističe se u analizi.

Izvoz veliki potencijal

Fidelity ukazuje da su RVCP, kao jedna od vodećih kompanija vodnog resursa, i voda za Crnu Goru ono što su naftna polja za zemlje proizvođače nafte.

„Stoga, logično pitanje koje se postavlja je kome može biti u interesu da ova kompanija bude u blokadi preko 235 dana, čime se potencijalno ugrožava turistička sezona na crnogorskom primorju”, navodi se u analizi.

Stepen godišnje iskorišćenosti vodovodnog sistema u posljednje tri godine iznosi 27 odsto, dok maksimalni kapacitet ima u ljetnjim mjesecima.

„Iako stepen iskorišćenosti vodovodnog sistema u toku godine od 27 odsto izgleda malo, to predstavlja povećanje od 100 odsto u odnosu na 2014. godinu, kada je iznosio 14%. Dodatno, podaci iz izvještaja o radu pokazuju da je broj dana kada je stepen iskorišenosti od blizu 100% sve veći, što govori da se voda iz RVCP sve bolje plasira u toku sezone”, kaže se u analizi, prenosi Radio Jadran.

Kompanija je, kako se konstatuje, pokrenula aktivnosti za realizaciju brodskog izvoza, ali i pripremila fizibiliti studiju koja treba da pokaže isplativost investicije u pogon za flaširanje vode.

„RVCP isporučuje jedan kubni metar vode za 0,37, odnosno 0,52 eura. U maloprodaji, 1.000 litara upakovana u flašice se prodaje od 300 do 800 eura, što predstavlja veću cijenu za više od 1.000 puta. Maksimalni prihod koji RVCP može ostvariti ukoliko flašira svu vodu mimo isporuke opštinama je 2,5 milijardi eura. Naravno, kako ovaj scenario nikako nije realan, napravili smo obračun za proizvodnju 10% od godišnjih neiskorišćenih kapaciteta, kojim se dolazi do mogućih prihoda od 256 miliona eura”, naglašavaju u Fidelity-ju.

Profit izostao zbog Strabaga

Kompanija je u prošloj godini zabilježila gubitak u poslovanju, iako je, kako se navodi, imala odlične poslovne performance.

„Ključni uzrok gubitka su finansijski rashodi koji su iznosili 3,5 miliona eura, a odnose se na knjiženja uslijed sudskih sporova sa Strabagom. Valja napomenuti da bi RVCP imao rekordan profit u 2018. godini da nije bilo ovako značajnih finansijskih troškova, koji predstavljaju naslijeđe iz ranijeg perioda“, zaključuje se u analizi.

Bez problema u otplati kredita

U analizi se konstatuje da zbog povoljne ročne strukture duga, kompanija nema ozbiljnijih problema u isplati ukupnih kreditnih obaveza koje su smanjene na 13,7 miliona eura.

„Otplatu kredita karakteriše visoka finansijska disciplina jer nije bilo kašnjenja, iako su godišnji anuiteti po kreditima iznosili do 70% prihoda. Dodatno, iz javno dostupnih podataka, do momenta blokade nije bilo evidentiranih problema u plaćanjima obaveza po osnovu poreza, plata i ostalih obaveza iz poslovanja“, piše u analizi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *