Francuzi dolazili da se raspituju o aerodromima

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Čelnici francuske kompanije EGIS, predvođeni direktorom za razvoj Antony Martinom, boravili su početkom nedjelje u Crnoj Gori gdje su se sastali sa predstavnicima nekoliko institucija. Tema razgovora, kako saznaje portal Standard, bio je zakup crnogorskih aerodroma. Upravo je EGIS, u odnosu na druge francuske firme, iskazao najveće interesovanje za dostavljanje ponude za zakup aerodroma u Podgorici, Tivtu i Beranama, piše portal Standard.

Predsravnici EGIS-a izrazili su spremnost da dostave ponudu za zakup aerodroma i upoznali crnogorsku stranu sa dosadašnjim poslovnim rezultatima.

Martin je saopštio da iza EGIS-a stoji Francuska nacionalna štediocica, te da upravljaju sa 17 aerodroma na četiri kontinenta i imaju više od 27 miliona putnika transferisanih sa aerodroma kojima upravljaju.

Međutim, iako je EGIS, možda, pokazao najveće interesovanje, u trci za crnogorske aerodrome, uključilo se još mnogo kompanija.

Firme, SNC Lavalin, Vinči i ADP, koje su već prisutne u regionu, pokazale su da su ozbiljno zainteresovane za aerodrome u Podgorici, Tivtu i Beranama.

Oko na naše aerodrome bacili su i u kompaniji “Investment Corporation of Dubai (ICD) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Oni su već prisutni u Crnoj Gori. Vlasnik su luksuznog turističkog rizorta Porto Montenegro.

Interesovanje za crnogorske aerodrome su pokazali Turci i to preko kompanija TAV.

Turski TAV najzastupljeniji je u regionu. Oni upravljaju aerodromima u Skoplju i Ohridu, a u sklopu konzorcijuma i aerodromom u Zagrebu.

Ipak, ovo nije konačna lista s obzirom da su i njemačke kompanije ranije pokazivala interesovanje za aerodrome u Podgorici i Tivtu, ali i jedna velika firma iz Južne Koreje.

Zanimljivo, kako je saopštio i ministar saobraćaja Osman Nurković, za crnogorske aerodrome zainteresovane su čak i firme iz Indije.

Interesovanje je i više nego veliko, ali najbolja ponuda, uz ocjene referenci kompanije, odnijeće pobjedu.

Jedini problem predstavlja činjenica da se uveliko kasni sa usvajanjem koncesionog akta i ugovora, koji su morali na doradu i uskoro bi trebalo da će nađu pred premijerom i ministrima.

Iako je trebalo u septembru da sve bude završeno, kako sada stvari stoje, prije naredne godine crnogorski aerodomi neće biti dati u zakup.

Izvor: Standard.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *