Business Insider: Crna Gora postala raj za bogataše

Dodajte komentar

“Crna Gora je mala balkanska zemlja na Jadranskom moru koja je, iako se baš i ne čini luksuznom destinacijom, zahvaljujući pitoresknoj obali, luksuznim hotelima i velikoj popularnosti među jahtašima, nazvana novom Francuskom rivijerom”, opis je zemlje koji se provlači stranim medijima, piše Jutarnji.hr.

Pažnju Business Insidera, naime, privukla je svojim novim programom kojim želi dovesti što je više moguće bogataša na svoju oko 300 kilometara dugu obalu. Osim što je dom već 64 milionera, Crna Gora dala je mogućnost za još njih 2.000 da investiraju 250 miliona eura u razvojni program zemlje i tako dobiju crnogorski pasoš. Zapravo, Crna Gora samo je jedna od zemalja u kojima bogati stranci mogu uložiti nekoliko stotina hiljada eura u razvoj države i zauzvrat dobiti pasoš. Takav program nude i Moldavija, Grčka, Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo i Malta, a svaki kandidat za crnogorski pasoš moraće platiti i prijavnicu za državljanstvo i to 100.000 eura.

Crna Gora bogatašima je postala privlačna zbog luksuza u kojem mogu uživati po nižim cijenama nego na sličnim destinacijama, kazali su stručnjaci.

Nedavno su Crnogorci izgradili dvije ogromne marine koje, osim što primaju jahte, imaju i luksuzne vile, hotele te shopping centar s brendovima poput Diora, Rolexa, Burberryja, Balenciage i mnogih drugih. Crna Gora je zapravo raj za ljubitelje jahti. Novootvorena marina u Tivatu, Porto Montenegro, popularna je marina za jahte koja je postala luksuzna destinacija, ne samo zbog svog fizičkog izgleda, već i zato što nudi sve usluge te benzinsku pumpu, koja je duty-free, odnosno nije potrebno plaćati porez, a može primiti više od 450 velikih jahti. Stoga i ne čudi što se našla na listi najboljih destinacija za milijardere u 2019. koju je objavila putnička agencija Original Travel.

– Zahvaljujući novootvorenom Chedi Luštica Bayu te otvaranju prvog evropskog resorta One&Only, pod imenom Portonovi, Crna Gora će ove i sljedeće godine doživjeti luksuznu renesansu – smatra Tom Barber, suosnivač Original Travela, dok je Architectural Digest za Crnu Goru napisao da “nije samo zbog netaknutog prostora, količine sunčeve svjetlosti i gostoljubivih domaćina tako uzbudljiva destinacija za putovanja, već i zbog novih i obnovljenih luksuznih hotela i restorana”.

Jedan od njih je Regent Porto Montenegro, jedan od najluksuznijih hotela u Portu, koji ima 87 soba slobodnih za najam te još 62 koje se mogu kupiti. Na primjer, trosoban apartman u hotelu može se kupiti za 2,5 miliona eura. Svaki gost koji kupi svoj apartman u Regent Porto Montenegru ima i pristup fitnes centru, teniskom klubu, vanjskom bazenu dugačkom 64 metara, privatnom loungeu te noćnom klubu i restoranu. Uz to, Porto Montenegro ima i međunarodnu školu za svoje stalne goste.

No, ovo nije jedini takav kompleks. Te korake prati i megaprojekat Crne Gore, Luštica Bay, čija vrijednost premašuje milijardu dolara te je najveća turistička investicija u isoriji države. Luštica Bay će sadržati sedam luksuznih hotela, dvije marine, potpuno novo selo te golf-teren. Imaće i dućane, restorane, kafiće, sportske centre te škole i bolnice, ali i vile, kuće, zgrade i stanove. Riječ je zapravo o novom crnogorskom gradu.

Uprkos svemu navedenom, cijene nekretnina u Crnoj Gori i dalje su niske u poređenju s Francuskom rivijerom i Monakom, s kojim ga takođe porede. Za nešto manje od 300.000 dolara na tržištu se može naći trosobni luksuzni stan s terasom koja gleda na more ili, pak, četvorosobnu kuću na tri sprata u Budvi.

U Boki Kotorskoj se može kupiti četvorosobna vila s garažom za tri automobila i terasom s direktnim pristupom moru za “samo” 1,4 miliona dolara, navode strani mediji. Uz to, nakon što je Crna Gora pristupila NATO-u 2017. te uvela euro kao valutu, narasla je i njena popularnost, a time i potražnja za domovima u toj zemlji te čak 80-90 odsto prodanih nekretnina kupuju stranci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *