Venecuela rasprodaje zlato

Dodajte komentar

Reuters je objavio ekskluzivnu priču o prodaji zlata iz sefova centralne banke Venecuele, čije dijelove u ovom članku prenosimo. Zlato o kojem se radi u vlasništvu je Venecuele.

Naime, pozivajući se na dva izvora, jedan iz parlamenta Venecuele, a drugi iz njene vlade, tvrde kako je Venecuela iz sefa u centralnoj banci povukla osam tona zlata koje će prodati u inostranstvu.

To rade kako bi si podigli valutu i nosili se sa sankcijama koje im je nametnuo SAD, otkrivaju Reutersovi izvori.

“Dok sankcije iz Washingtona guše dobit od izvoza naftne kompanije u državnom vlasništvu, PDVSA-e, sve više izolovana vlada predsjednika Madura okrenula se rezervama zlata kao jedinom izvoru stranih valuta”, piše Reuters.

Vladin izvor im je otkrio kako su se rezerve zlata u centralnoj banci smanjile za 30 tona od početka godine, odnosno otkako je Trump počeo da pojačava sankcije.

Kada se ta količina oduzme, u banci ostaje 100 tona zlata koje vrijedi više od 4 milijarde dolara.

Tim tempom bi rezerve zlata u centralnoj banci mogle nestati do kraja godine.

Juan Guaido, koji se u januaru proglasio privremenim predsjednikom i kojeg priznaju SAD i još 50 zemalja, pokušava da spriječi ovakve prodaje.

On i njegovi saradnici kritikuju kompanije  koje kupuju venecuelansko zlato ili ga drže u zajmu govoreći da oni finansiraju Madura koji je prouzrokovao humanitarnu krizu.

Osim rezervi u centralnoj banci Venecuele, Guaido pokušava da zamrzne račune Venecuele u inostranstvu, piše Reuters i dodaje kako to uključuje zamrzavanje računa na kojem je 31 tona zlata u Bank of England, a koje vrijedi 1,3 milijardu dolara.

Reuters u svojoj ekskluzivnoj priči dodaje i kako je zlato premješteno prošle nedjelje kada su visoki funkcioneri bili u banci. Izvor iz vlade im je otkrio kako su tada službenici nižeg ranga ostali kući zbog nestanka struje.

“Premjestili su zlato dok je banka bila u vanrednom stanju”, dodao je lider opozicije, Angel Alvaro. Rekao je i kako će zlato biti prodato u inostranstvu.

Reuters dodaje i kako je u februaru iz banke izvučena slična količina zlata.

SAD je u januaru upozorio strane kupce zlata da ne posluju s venecuelskom vladom, zbog čega je Venecuela odustala od prodaje 29 tona zlata Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

No od februara i marta ponovno su počeli s prodajom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *