Prvi Dom za stare u Herceg Novom, ali samo za bogataše

U hercegnovskom zaleđu do kraja godine biće izgrađen najsavremeniji, luksuzni Dom za stare, kao i slabije pokretne (starije) osobe, prvi takve vrste u Crnoj Gori.

Po gabaritima neće prevazići onaj koji se gradi u Podgorici, ali će zasigurno biti opremljen i uređen po aktuelnim ambijentalnim i tehnološkim standardima kakvi se primjenjuju u Evropi. Takva je makar zamisao jednog od investitora i suvlasnika, Zdravka Lakića i firme Alartinternational, koja u ovaj projekat investira preko 7 miliona eura.

Impozantno zdanje sa prizemljem, dva sprata i potkrovljem sakriveno je od pogleda, na „bezbjednoj“ udaljenosti od gradske buke i saobraćaja. Niče poviše Herceg Novog, u srcu Poda, na preko 8 hiljada kvadrata korisnog zemljišta i trebalo bi da bude u funkciji krajem jeseni, priča za Radio Jadran Lakić.

Elektroinženjer po struci, koji je dio radnog vijeka proveo u inostranstvu – a posljednjih godina najviše u Rusiji, Lakić je odlučio da „svije gnijezdo“ ovdje. Zemljište je kupio još prije desetak godina sa prvobitnom željom da gradi stanove za prodaju:

– Ideja se razvijala dugo. Zemlju sam kupio za vrijeme investicionog buma u Crnoj Gori, uz želju da pravim „nešto za prodaju“. Međutim, mislim da Crna Gora tada nije bila „spremna“ za sve to, jer sve se prodavalo, papiri su se dugo čekali, a tržište se mijenjalo. Tako da bi me kvadrat gradnje skuplje došao od cijene kvadrata u prodaji. Zemlju mogu prodati, ali po mnogo nižoj cijeni, ali više nema onih koji bi to možda i kupili – priča nam Lakić.

Pretražujući internet, vidio je da je po Evropi nedovoljno Domova za stare, a sve veća potreba za njima. Kontaktirao je firme u Baden Badenu koje rade lux domove za stare. Upoređujući cijene došao je do zaključka da bi se projekat na duže u Herceg Novom itekako isplatio:

– To je razlika od nekih 50%, što je za njih tamo ogromno. Zato sam došao na ideju da pravim male i srednje apartmane. Jer, imamo more, vazdušnu banju, pogled i domaću hranu, meso iz Pive, naših rijeka i mora i što nam više treba – kaže on.

U toku je izgradnja prve, veće zgrade na 6 hiljada kvadrata, u kojoj će biti oko 100 soba i apartmana sa čajnim kuhinjama od 36 do 54 kvadrata, otvoreni bazen na vrhu zgrade sa čarobnim pogledom na Boku, panoramski lift, manji kafić u kojem će moći da se degustiraju paste, pice i slično. Budućim gostima-pacijentima na usluzi će biti i medicinsko osoblje:

– Napravićemo malu ambulantu, jedan doktor opsluživaće oko 60 gostiju, uz medicinske sestre, plus svo drugo osoblje neophodno da bi takav jedan objekat funkcionisao – navodi on.

Odmah iza ovog većeg, gradi se još jedan manji objekat, površine dvije hiljade kvadrata, u kom će biti lux restoran otvorenog tipa, dvoetažni (ne samo za goste hotela), frizerski salon, apoteka, dječija igraonica, sale za stoni tenis, a moguće i odjeljenje za dijalizu, što će iziskivati dodatne konsultacije i dozvole resornog Ministarstva:

– Zamislio sam da u restoranu bude nacionalna kuhinja, da konobari budu uniformisani u crnogorskoj nošnji, a da se sprema sve što su naši stari voljeli – pršut, sir, priganice, kajmak, cicvara, jagnjetina u mlijeku i drugo… S obzirom da očekujem najviše gostiju iz Njemačke, moram napraviti i pivnicu, njemačku hranu – potkoljenice, sto vrsta kobasica, deset vrsta piva, ali sve to neće remetiti jedno drugo. Još sam u dilemi da li da pravim i kuglanu u suterenu, jer se bojim buke, a kuglanu je teško izolovati – razmišlja naš sagovornik.

Tik do Doma je oko hiljadu kvadrata travnate površine, koju Lakić takođe planira da rekultiviše i uredi:

– Imam u planu ljetnu baštu u mediteranskom stilu, dva teniska terena, klupe, šetne staze, a livadu bi dodatno kultivisali sadnicama nekih kineskih stabala oko kojih se trenutno raspitujem. Brzo rastu i već za 4-5 godina imali bi potpuno drugačiji park, ali o tome još treba detaljno razmišljati -priča naš sagovornik.

Lakić kaže da još uvijek nije razmišljao o imenu Doma, ali ni o cijenama, no jedno je sasvim izvjesno – ovakvo lukuzno zdanje moći će da koriste samo oni sa dubljim džepom:

– Moram biti grub, ali tako je. To su finese i stvar marketinga. Poređenja radi, korišćenje ovakvog Doma u Baden Badenu na mjesečnom nivou je oko 5 hiljada eura, a ovdje bi to bilo otprilike upola cijene. Za teže i polupokretne takođe bi trebalo obezbijediti i fizikalne terapije, ali to još ostaje da se utvrdi – kazao je na kraju razgovora Lakić.

Objekat je prije dvije sedmice obišao i ministar zdravlja, Kenan Hrapović, sa saradnicima, koji je prema Lakićevim riječima, zadovoljan idejom i projektom, ocijenivši ga vrlo interesantnim za crnogorsko tržište.

Izvor: BokaNews

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 19. april

One comment

  1. Sve super zamisljeno… bar donekle… jer jos razmislja o tome sto ce dom tacno nuditi a i po kojoj cijeni!? Investitor se, takodje, nije brinuo o cijenama (samim tim, ocito, ni o isplativosti projekta), ali vjerovatno ga to ne brine jer vec su ga ministri obilazili, pa racuna, ako bude frke – sve ce to narod pozlatiti… Klasicni domaci investitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *