Neto dobit Plantaža 2,42 miliona eura

Dodajte komentar

Neto dobit Plantaža na kraju prošle godine iznosila je 2,42 miliona eura, pokazuju podaci iz izvještaja o poslovanju državne kompanije.

Plantaže su ostvarila 30,43 miliona eura prihoda, od čega od prodaje 29,32 miliona, dok je vrijednost zaliha povećana 1,06 miliona eura. Na strani rashoda je 28,31 milion eura, od kojih čak 13,7 miliona na zarade i druge lične rashode. Tako je poslovni rezultat kompanije bio na pozitivnoj strani za 2,11 miliona eura.

Međutim, kada su u pitanju strogo finansijski pokazatelji, rashodi od 969.436 eura su daleko premašili prihode od 127.927 eura, pa je ostvaren gubitak od 841.509 eura. Uz višemilionske prihode od ostalih poslovnih aktivnosti, a nakon odbitka poreskih obaveza prema državi, postignut je neto rezultat od 2,42 miliona eura.

“Što se tiče cijena proizvoda, nisu se mijenjale, osim od 1. januara 2019. godine zbog rasta akcize, a ovi efekti tek treba da se utvrde”, ocjena je menadžmenta kompanije.

Imovina Plantaža posljednjeg dana 2018. godine vrijedila je 76,14 miliona i za godinu je uvećana 4,26 miliona eura, a najveći dio čine nekretnine i oprema 53,83 miliona.

U narednih pet godina planira se ulaganje u opremu, mehanizaciju i uređaje za obradu voća, zatim prese, filtere, inoks i barik burad, sisteme i tankove za fermentaciju.

“Proizvodnja toplotne, ali ispitivanje potencijala proizvodnje električne energije iz drvenog otpada, kao i proizvodnja đubriva iz komine, su razvojni ciljevi kompanije. Planirana je i proizvodnja novih voćarskih kultura”, navodi se u planu za koji je opredijeljeno 20 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *