Naslovne strane dnevnih novina za 10. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Rast ekonomije biće veći

Međunarodni monetarni fond (MMF) uvećao je u najnovijim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 2,8 odsto. Ta međunarodna institucija je u oktobarskim prognozama za ovu godinu predviđala rast crnogorskog bruto domaćeg prozivoda (BDP) od 2,5 odsto.

Ko će platiti Brkovićeve dugove

Nakon što je “Vektra Jakić” ostala bez koncesija na pljevaljske šume, iz Pokreta za Pljevlja pozivaju Vladu da odgovori ko će izmiriti dugovanja ove kompanije. U prvom redu traži se odgovor ko će izmiriti dug za zarade zaposlenim, dugovanja prema izvođačima radova, poreze na nepokretnost prema pljevaljskoj lokalnoj upravi, kao i potraživanja za koncesije na šume.

Ćupiću država dala 4.000 kvadrata u Perastu

Savjet za privatizaciju, na čijem čelu je Duško Marković, prihvatio je zahtjev firme “Jadran iz Perasta, čiji je vlasnik budvanski biznismen Branko Ćupić, i pretvorio pravo korišćenja u pravo svojine za dvi j e parcele u tom primorskom gradu na kojima se nalazi hotelski kompleks sa pet zvjezdica i palata “Smekja, koji su već u vlasništvu ove firme. Ukupna površina dvije parcele u KO Perast je preko četiri hiljade kvadrata.

Pobjeda

Vučelić zadovoljan radom Franovića

Izvršni direktor Luke Bar Vladan Vučelić iskazao je pozitivan odnos prema onome što je prethodni menadžment ove kompanije uradio u prošloj godini što je, kako je kazao, rezultiralo pozitivnim poslovnim rezultatom na kraju godine. -Iako nijesam bio na čelu kompanije u prošloj godini, na bazi saznanja o poslovanju iz prethodne godine moram da iskažem pozitivan odnos prema onome što je menadžement Luke radio u 2018. godini i što se može okarakterisati kao korektan rad koji je rezultirao po zitivni poslovnim rezultatom na kraju prošle godine.

Klijenti Atlas banci duguju 63, a ona njima 190 miliona

Klijenti Atlas banke u stečaju na kraju marta su imali 63,2 miliona eura kredita, od čega firme 36,5 miliona, ili 58 odsto, a građani 26,7 miliona eura, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke. Savjet CBCG je 5. aprila uveo stečaj u ovu banku zbog toga što su njene obaveze bile veće od imovine za 1,14 miliona eura. Ukupni depoziti u Atlas banci su 189,9 miliona eura, od čega su garantovani 89 miliona eura. MN: Vraćanje kredita U ovoj banci je radilo 198 radnika, od kojih će deset odsto biti angažovano za potrebe stečaja.

Rast ekonomije 2,8 odsto

MMF je u najnovijim prognozama povisio procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu sa 2,5 na 2,8 odsto.
Podsjetili su da je crnogorska ekonomija lani rasla po stopi od 4,5 odsto, dok je MMF u oktobru prognozirao rast od 3,7 odsto. Za narednu godinu prognoziraju rast od 2,5 odsto, a za 2021. godinu 2,9 odsto. Inflacija bi u ovoj godini trebalo da iznosi 0,9 odsto, a u narednoj 1,7 odsto objavila je Mina biznis.

Dnevne novine

Neto dobit Plantaža 2,42 miliona eura

Neto dobit Plantaža na kraju prošle godine iznosila je 2,42 miliona eura, pokazuju podaci iz izvještaja o poslovanju državne kompanije. Plantaže su ostvarila 30,43 miliona eura prihoda, od čega od prodaje 29,32 miliona, dok je vrijednost zaliha povećana 1,06 miliona eura. Na strani rashoda je 28,31 milion eura, od kojih čak 13,7 miliona na zarade i druge lične rashode. Tako je poslovni rezultat kompanije bio na pozitivnoj strani za 2,11 miliona eura.

ŽELJEZNICA DUPLIRALA GUBITAK

Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG) prošle godine je bila u gubitku 846.730 eura, duplo više nego 2017, navodi se u izvještaju poslovanju preduzeća. Poslovni prihodi ŽICGa su na kraju decembra iznosili 15,17 miliona i bili neznatno veći u odnosu na uporedni period.

U AVGUSTU MOGUĆ POČETAK RADOVA NA PRIKLJUČIVANJU AUTO-PUTA NA STRUJUž

Radovi na izgradnji energetske infrastrukture za snabdijevanje električnom energijom auto-puta Bar Boljare trebalo bi da počnu u avgustu ove godine, ukoliko se tender za izvođača radova objavi do kraja aprila, saopšteno je Dnevnim novinama u Monteputu, kompaniji koja je zadužena za realizaciju investicije zbog koje će se kreditno zadužiti 31,6 miliona eura.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *