MMF prognozirao rast od 2,8 odsto

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) povisio je, u najnovijim prognozama, procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 2,8 odsto.

MMF je u oktobarskim prognozama za ovu godinu predviđao rast crnogorskog bruto domaćeg prozivoda (BDP) od 2,5 odsto.

U novom izvještaju pod nazivom Usporeni rast, nesiguran oporavak, navodi se da je crnogorska ekonomija u prošloj godini zabilježila rast od 4,5 odsto, dok je u oktobru prognoziran od 3,7 odsto.

MMF je za narednu godinu prognozirao rast od 2,5 odsto, a za 2024. godinu 2,9 odsto.

Inflacija bi, prema prognozama, u ovoj godini trebalo da iznosi 0,9 odsto, a u narednoj 1,7 odsto.

MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa u Crnoj Gori, u ovoj godini predviđa manjak od 17,5 odsto, u narednoj od 14,5 odsto, a u 2024. godini 9,6 odsto.

MMF je, kada je riječ o procjeni rasta svjetske ekonomije u ovoj godini, prognozirao njen rast od 3,3 odsto. Time je MMF u najnovijim proljećnim prognozama snizio januarsku procjenu 0,2 procentna boda.

U MMF-u su procijenili da bi aktivnosti u narednoj godini trebalo da se ubrzaju na 3,6 odsto. Time su potvrđene procjene iz preliminarnog januarskog izvještaja koji je uključivao samo vodeće ekonomije i grupe zemalja.

Time bi se stopa rasta u narednoj godini izjednačila s prošlogodišnjom koja je u najnovijem izvještaju snižena 0,1 procentni bod u odnosu na MMF-ove procjene iz januara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *