Srbija: Nada za zadužene u “švajcarcima” – Otpis za kredite do 50.000?

Dodajte komentar

Zaduženi u “švajcarcima” očekivali su u ponedjeljak bar okvirno rješenje svog problema, ali drugi sastanak sa bankarima, pod patronatom države, nije bio uspješan. Bankari, kako nezvanično saznaju “Novosti”, “računaju” na otpis dijela glavnice, ali to ne nude svima. Glavnica bi bila smanjena onima koju su uzeli do 50.000 eura, što je oko 70 odsto zaduženih. Banke su spremne da na sebe preuzmu dio tog troška, ukoliko i država to učini.

U rješavanju ovog problema, banke računaju na značajnu finansijsku “injekciju” od države. Od oko 100 miliona eura očekivanog “troška”, država bi pokrila do 30 miliona, a ostatak same banke. Zaduženi se, međutim, pitaju šta će biti sa dugovima onih koji su uzeli tek nekoliko stotine eura veći kredit. Da li će i oni moći da dobiju pravo na otpis dijela glavnice do “granice” koje su banke predložile, odnosno do 50.000 eura.

U Srbiji se trenutno otplaćuje 16.800 kredita indeksiranih u švajcarskoj valuti. Posljednji dostupni podaci o stambenim kreditima u francima su iz januara 2018. godine, kada su otplaćivana 17.684 ovakva kredita, sa preostalim dugom od 77 milijardi dinara, odnosno 650 miliona eura.

Tada je Kreditni biro objavio da je najviše stambenih zajmova u “švajcarcima”, čak 61,9 odsto, uzeto u visini od jedan do pet miliona dinara, što je prema tadašnjem kursu, do 42.000 eura. Oko petine ukupnih kredita u “švajcarcima” uzeto je u većoj vrijednosti – od 42.000 eura do 84.000 eura. Broj kredita iznad tog iznosa je 1.280.

U Udruženju CHF nisu željeli da iznose detalje sastanka, niti da komentarišu “zacrtavanje” granice za djelimični otpis duga na iznos zajma od 50.000 eura.

– Čekamo da banke daju svoj predlog zakona, onako kako ga oni vide. I još nije izvjesno da će se postići saglasnost za neku konačnu verziju zakona – prokomentarisala je kratko po okončanju sastanka u ponedjeljak za “Novosti” Jelena Pavlović, članica Upravnog odbora Udruženja CHF.

Novi sastanak, kada Udruženje dobije detalje bankarskog predloga ovog zakonskog rješenja, biće zakazan za danas po podne ili sjutra ujutru.

Svako može da tuži

Sistemsko rješenje, koje bi kroz najavljeni “leks specijalis” rešilo problem zaduženih u švajcarskim francima ne bi trebalo da spriječi bilo kog dužnika da, ukoliko smatra da treba – tuži banku. Za to su se, od starta, zalagali i predstavnici zaduženih. Koliko je to po volji banaka, i kako će da izgleda konačna verzija specijalnog zakona, tek ostaje da se vidi narednih dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *