Šest od deset kupaca spremno da dijeli privatne informacije sa bankama

Dodajte komentar

Nedavno istraživanje kompanije Accenture koje je obuhvatilo 47.000 učesnika na 28 tržišta pokazuje da je više od tri četvrtine svih ispitanika spremno da podijeli lične podatke sa osiguravajućim društvima i bankama kako bi ostvarili beneficije, kao što su personalizovane ponude i popusti.

Istraživanje je sprovedeno online od maja do juna 2018. godine. Uključeni učesnici istraživanja morali su imati bankovni račun i barem jednu polisu osiguranja. Istraživanje je obuhvatilo više starosnih grupa i nivoa prihoda.

Istraživanje je sprovedeno širom svijeta, uključujući 28 zemalja iz Sjeverne i Južne Amerike, Evrope, Afrike, Azije i Australije. Jedan nalaz pokazuje da je apetit korisnika za razmjenu ličnih podataka bio različit od jedne zemlje do druge. Najveća spremnost korisnika da razmjenjuju podatke s pružateljima finansijskih usluga je u Kini (67%). U evropskim zemljama, gdje je GDPR počeo da stupa na snagu u prvoj polovini 2018. godine, potrošači su bili rezervisaniji za dijeljenje ličnih podataka.

“U Evropi, gdje otvorene bankarske regulative prisiljavaju banke na razmjenu podataka s trećim stranama, klijenti se mnogo više opiru da dijele svoje podatke. Još uvijek smo u ranim fazama evropske ovorene bankarske revolucije, i očekujem da će se stavovi potrošača razvijati kako banke budu ulagale i nudile relevantnije usluge”, rekao je Piercarlo GERA, viši direktor u finansijskim uslugama Accenture.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *