Naslovne strane dnevnih novina za 6. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dan

Neto dobit 801 hiljada

Luka Kotor je u prošloj godini ostvarila neto dobit od 801,21 hiljadu eura, što je 13,5 odsto manje u odnosu na 2017. Prema podacima iz izvještajao poslovanju, poslovni prihodi preduzeća su na kraju decembra smanjeni 11,5 odsto na 2,87 miliona eura, dok su poslovni rashodi smanjeni 3,3 odsto na 2,03 miliona eura. Od toga se na zarade, naknade i ostale lične rashode odnosilo 1,44 miliona eura, troškove materijala 105,4 hiljade eura, a troškove amortizacije i rezervisanja 84,53 hiljade eura,

Ukinuti podsticaje na obnovljive izvore

Mali akcionar Elektroprivrede Vasilije Miličković predao je juče Ustavnom sudu inicijativu da se ukine plaćanje podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije (OIE). Inicijativom je tražio ukidanje stavki OI1 i OI2 sa računa za e lektričnu energiju. – Da se ukine taj reket, jer to nije subvencija, kako je lažno uredbom nazvano i lažno predstavljeno izmjenama Zakona o energetici koji je donesen 29. decembra 2015. godine rekao je Miličković i dodao da svi plaćamo reket Milu Đukanoviću.

Troškovi kredita za autoput 27 miliona

Za četiri godine, otkako je počela realizacija projekta izgradnje prioritetne dionice autoputa, po osnovu različitih kreditnih troškova država je već platila 26,8 miliona eura. Prema podacima Programa za javne finansije MANS-a, obrada kredita iznosila je 2,3 miliona eura i plaćena je u februaru 2015. godine. Za kamatu je za četiri godine plaćeno 18,8 miliona eura, a za proviziju na nepovučena sredstva još 5,4 miliona. Troškovi konvertovanja valute iznosili su 117 hiljada eura, a nadoknada Centralnoj banci Crne Gore 48,5 hiljadaeura.

Pobjeda

Od 190 miliona eura depozita ima 89 miliona garantovanih

Centralna banka juče je uvela stečaj u Atlas banku, vlasništvo odbjeglog biznismena Duška Kneževića, nakon što se pokazalo da su njene obaveze veće od imovine, a nakon što su prolala dva neuspješna pokušaja dokapitalizacije.To je juče na pres konferenciji saopštio guverner dr Radoje Zugić i istakao da uvođenje stečaja u banku neće ugroziti sistem. Objasnio je i da isplata garantovanih depozita, koja će početi 30. aprila, neće ugroziti Fond za zaštitu depozita, a da će bankarski sistem imati veći stepen otpornosti kao i CBCG. Zbog stečaja će 198 radnika banke ostati bez posla, od kojih je deset odsto u obavezi da ostane u banci.Za privremenog upravnika je imenovan Mirko Radonjić.

Zajednički rad na suzbijanju nelegalnog prevoza

Tehnički sastanak nadležnih kontrolnih organa Crne Gore i Hrvatske o javnom prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju održanje u Budvi, u cilju suzbijanja nelegalnog prevoza između dvije države. Delegacije su predvodili generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja Dalibor Milošević i pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Mario Madunić.

Profit 801 hiljada

Luka Kotor je u prošloj godini imala 801,2 hiljade eura profita, 13,5 odsto manje u odnosu na 2017. Prihodi preduzeća su smanjeni 11,5 odsto na 2,87 miliona eura, a rashodi 3,3 odsto na 2,03 miliona eura. Opština Kotor posjeduje 56,9 odsto dionica Luke, a Fond PIO i Zavod za zapošljavanje 17,5, odnosno 5,87 odsto.

Dnevne novine

Montenegro Airlines prevezao 87.569 putnika

Nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines (MA) je od početka godine do kraja marta prevezao ukupno 87.569 putnika u redovnom, čarter i code share saobraćaju, saopšteno je iz kompanije. Prema podacima MA, rezultat u prvom ovogodišnjem kvartalu je bolji za 3.737 putnika nego u prva tri mjeseca prošle godine.

STRUJOM SE VIŠE NE MOŽE KUPOVATI SOCIJALNI MIR

Najava Elektroprivrede (EPCG) o povećanju cijene struje u sklopu tarifa za električnu energiju je i legalna i legitimna. Da li se tržišni princip određivanja cijena energije nekom sviđa ili ne, to je drugo pitanje, kazao je u intervjuu Vikend novinama predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Branislav Prelević, ističući da se električnom energijom više ne može kupovati socijalni mir.

I ATLAS BANKA OTIŠLA U STEČAJ

Savjet Centralne banke (CBCG) uveo je juče stečaj u Atlas banku, odbjeglog biznismena Duška Kneževića, nakon dvije neuspjele dokapitalizacije. Uvođenje stečaja ostaviće bez posla većinu radnika, kojih je 31.marta bilo 198, a odraziće se i na deponente koji u banci ukupno imaju 189,9 miliona eura. Garantovani depoziti, do 50.000 eura, iznosee 89 miliona. Za stečajnog upravnika imenovan je ekonomista Mirko Radonjić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *