U Beču javno predstavljen kineski dron-taksi

Dodajte komentar

Kineski proizvođač EHang u četvrtak je u Beču prvi puta predstavio u javnosti dron-taksi kako bi popularizovao svoju tehnologiju.

EHang 216, bespilotna letjelica, prevoziće dva putnika na malim visinama na udaljenosti do 35 kilometara i tako pružiti nove načine prijevoza u gradovima, saopštila je kompanija.

Tehnologija je sada spremna za industrijsku proizvodnju, no ova vrsta letjelice još treba odobrenja vazduhoplovnih vlasti, kazao je marketinški direktor kompanije Derrick Xiong.

“Naš glavni izazov više nije tehnologija, nego propisi, i to je li javnost spremna na korištenje tih naprava”, rekao je on na predstavljanju za medije u glavnom gradu Austrije.

Novinari i fotografi pozvani su na kratku probnu vožnju – vertikalni uspon od deset metara, nakon kojeg je uslijedilo spuštanje na početnu tačku na fudbalskom stadionu.

Do sada 7.000 sati leta

Uprkos tome što dronovi-taksiji još nisu regulatorno riješeni, kompanija ima hiljade rezervacija i planira da počne serijsku proizvodnju sljedeće godine, u saradnji s austrijskom aeronautičkom grupom FACC, kazao je Xiong.

Među prvim klijentima su naftne kompanije, firme koje se bave transplantacijom organa i turističke kompanije.

EHang 216 neće biti ponuđen na prodaju privatnim kupcima.

Izvršni direktor FACC-a Robert Machtlinger kaže kako su već ostvarili 7.000 sati leta, u kojima je učestvovalo 2.000 ljudi.

Među kompanijama koje razvijaju dronove-taksije su i Airbus, Boeing i njemački Volocopter.

Austrijska kompanija planira da proizvede 300 dronova-taksija do sredine 2021. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *