Saudijska Arabija prijeti odbacivanjem dolara u trgovini naftom

Dodajte komentar

Saudijska Arabija prijeti da će u prodaji nafte dolar zamijeniti drugim valutama ako Washington usvoji zakon koji će članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte izložiti mogućim tužbama zbog povrede propisa o tržištu, izjavila su za Reuters tri upućena izvora.

O toj su mogućnosti proteklih mjeseci interno raspravljali visoki saudijski funkcioneri za energetiku, navode izvori.

Dva su izvora kazala da su Saudijci o tom planu razgovarali sa članicama OPEC-a. Jedan je pak izvor upućen u saudijsku naftnu politiku kazao da je Rijad o toj prijetnji izvijestio i američke funkcionere za energetiku.

Saudijce smeta američki predlog zakona o zabrani kartelskog udruživanja u proizvodnji i izvozu nafte (NOPEC) iz 2000. godine, prema kojem bi strane kompanije ubuduće podlijegale američkom zakonu o tržištu.

Usvajanje tog predloga utabalo bi put podizanju tužbi protiv članica OPEC-a zbog smanjenja proizvodnje kako bi se poduprle cijene nafte.

Šanse za njegovo usvajanje a Saudijska Arabija vjerovatno ga ne bi ni poštovala, ali sama činjenica da Rijad razmatra drastičnu mjeru poput korištenja drugih valuta, umjesto dolara, u prodaji nafte, jasno pokazuje nezadovoljstvo Rijada zbog mogućnih američkih pravnih izazova za OPEC.

Kada bi Rijad zaista odbacio dolar, što je malo vjerovatno, to bi potkopalo njegov status glavne svjetske rezervne valute, smanjilo bi uticaj Washingtona u globalnoj trgovini i suzilo njegov manevarski prostor za nametanje sankcija drugim zemljama, navodi Reuters.

„Saudijci znaju da imaju dolar kao krajnju opciju”, rekao je jedan izvor za Reuters.

“Saudijci kažu: neka samo Amerikanci usvoje NOPEC, to će značiti raspad za američku ekonomiju a ne za druge”, navodi drugi izvor.

U saudijskom i američkom ministarstvu energetike nisu odgovorili na zahtjev za komentarom Reutersovog izvještaja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *