Austrija uvodi digitalni porez velikim internet kompanijama

Dodajte komentar

Austrija je najavila da će uvesti novi porez velikim internetskim kompanijama poput Googlea i Facebooka nakon što nije prošao plan uvođenja digitalnog poreza na nivou Evropske  unije, saopštila je austrijska vlada.

Njime je planirano da se od 2020. godine oporezuju prihodi kompanija od internet oglašavanja i to po stopi od 5 posto. Taj porez plaćaće digitalne kompanije s globalnim godišnjim prihodima od najmanje 750 miliona eura, od čega najmanje 25 miliona eura ostvaruju u Austriji.

“Očekujem da će nam se pridružiti mnoge zemlje članice u oporezivanju internet divova. To je korak prema većem nivou pravednosti”, rekao je u srijedu austrijski kancelar Sebastian Kurz na novinskoj konferenciji na kojoj je predstavio zakon koji tek treba da odobri parlament.

Trenutno te kompanije plaćaju u prosjeku 0,8 posto poreza.

Francusko-njemački prijedlog za uvođenjem evropskog digitalnog poreza propao je na sastanku evropskih ministara finansija u martu, budući da su zemlje poput Irske, Švedske i Danske uskratile svoju podršku. Plan je takođe uključivao limit od 750 miliona eura prihoda, no predložena porezna stopa bila je 3 posto.

Kao dodatak porezu na internetsko oglašavanje, austrijska vlada planira da uvede i oporezivanje privatnog najma koji se nudi na platformama poput Airbnba. Platforme će morati poreznim vlastima dati podatke o transakcijama koje dogovore stanodavci te će biti odgovorne ako oni ne plaćaju porez.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *