Naslovne strane dnevnih novina za 3. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Smanjiti opterećenje na niske zarade

Iz Svjetske banke su ocijenili da su u Crnoj Gori visoka poreska opterećenja za zaposlene sa niskim zaradama, koja se kreću do 40 odsto, čime se povećava trošak zapošljavanja tih grupa. – Povećanjem najviše granične stope poreza na dohodak koja je trenutno 11, a vratiće se na devet, uvećali bi se prihodi, struktura poreske politike približila EU i stvorio prostor za smanjenje poreskog opterećenja na niže zaradeocijenili su predstavnici Svjetske banke juče prilikom predstavljanja redovnog ekonomskog izvještaja za Zapadni Balkan Albaniju, BiH, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju. Podsjetili su da je u Estoniji najviša granična stopa 20 odsto, u Letoniji 30, Sloveniji 40 odsto.

U minusu 22 miliona

Luka Bar je prošlu godinu završila sa gubitkom od 22,11 miliona eura zbog nove procjene vrijednosti imovine, isplate razlike zarada i otpisa potraživanja od kupaca. -Uprkos iskazanom gubitku treba naglasiti da je ostvaren pozitivan poslovni rezultat od 289,69 hiljada eura navodi se u saopštenju.

Rezultati nikad bolji uprkos propasti IBM i Atlas banke

Prethodna godinaje bila sigurno jedna od najuzbudljivijih kadaje u pitanju crnogorski bankarski sektor. Puno se pričalo i pisalo o potencijalnom spajanju CKB i Sosijete ženeral Montenegro banke, bilo je medijskih navoda o prodaji Hipotekarne banke, nekoliko puta (doduše prilično tiho) špekulisalo se i prodajom Nove banke (ex Azmont), Zirat bankaje konačno krenula u širenje poslovne mreže, Zapad i Komercijalna banka su prešle u nove poslovne prostorije, NLB je morao pravdati javnosti svoj način obračuna zarada, a kao medijske bombe koje već mjesecima pune novinske članke odjeknule su vijesti o uvođenju prinudne uprave u Atlas banku kao i stečaja u Invest banku Montenegro.

Dan

Fiskalni deficit najveći u regionu

Viši ekonomista Svjetske banke (SB) Mark Schiffbauer kazao je da je fiskalna konsolidacijauCrnoj Gori smanjila deficit na 3,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) povećanjem prihoda i ograničavanjem zarada i davanja koja nijesu ciljno usmjerena. – Fiskalni deficit je smanjen sa 5,6 na 3,8 odsto u prošloj godini. Međutim, uprkos tom smanjenju deficit je i dalje najviši u regionu. Još postoji prostor da se unaprijedi fiskalna konsolidacija i uspostavi fIskalna ravnoteža rekao je Schiffbauer na jučerašnjem predstavljanju izvještaja Svjetske banke o ekonomiji Crne Gore.

Vlada u minusu 43,6 miliona

Deficit budžeta Vlade za dva mjeseca ove godine iznosio je 43,6 miliona eura ili 0,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija (MF), na čijem čelu je Darko Radunović. Iz tog resora je navedeno da je deficit od 43,6 miliona manji za 76,6 miliona u odnosu na planirani, odnosno 19,4 odsto manji u odnosu na uporedni period prethodne godine.

Nijesam ja, već je Knežević oteo imovinu akcionarima

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i savjetnik predsjednika države Petar Ivanović kazao je da nije on oteo imovinu akcionarima nego Knežević, reagujući na tekst koji je u ponedjeljak objavljen u “Danu. Radi se o tekstu pod naslovom “Ivanović od Duška naplaćuje 204.000, a Baća Radović milion. – Prva teza je da pokušavam da otmem imovinu uvaženom bankaru u bjekstvu. Međutim, činjenice govore drugačije. Akcije Atlas Mont fonda kupio sam 2007. godine. Dvije godine kasnije Fond je prodao akcije Elektroprivrede i prihodovao 27,5 miliona eura, a jedan vaučer Fonda vrijedio je 650 eura.

Vijesti

Dnevne novine

Poreske olakšice i za objekte sa tri zvjezdice

Predlogom Zakona o porezu na nepokretnosti uvodi se mogućnost smanjenja ove stope poreza do 15 odsto za ugostiteljske objekte sa tri zvjezdice, dok za one od četiri i više zvjezdica stopa ostaje ista i iznosi 30, odnosno 70 odsto, saopšteno je na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Zakonom, o kojem je prije dva dana završena parlamentarna rasprava, briše se i odredba o zoni prioritetnih turističkih lokaliteta. Poslanica DPS-a Jovanka Laličić smatra da će brisanje tog dijela zakona doprinijeti ravnopravnosti.

SDP traži manje akcize na gorivo za 15 odsto

Socijaldemokratska partija (SDP) uputila je Skupštini Predlog zakona o smanjenju akciza za 15 odsto, čime bi se cijena goriva dovela na prosječni nivo zemalja u okruženju. Portparol i član Predsjedništva SDP Mirko Stanić kazao je da bi se time preduprijedio rast u maloprodaji uzrokovan rastom na berzi, dok bi prihodi države ostali na istom nivou, zbog procentualnog iznosa akciza i poreza u cijeni goriva, koja iznosi od 50 do 56,3 odsto.

Naplaćeno 7,8 miliona eura boravišne takse

Ukupna naplata boravišne takse prošle godine je iznosila 7,8 miliona eura, saopštio je državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Damir Davidović. On je juče u Skupštini, povodom rasprave o predlozima zakona o izmjenama i dopunama zakona o turističkim organizacijama i o turizmu i ugostiteljstvu, kazao da iznos od skoro osam miliona nije dovoljan za kvalitetnu promociju Crne Gore kao turističke destinacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *