Luka Bar prošlu godinu završila sa gubitkom od 22 miliona

Dodajte komentar

Luka Bar je prošlu godinu završila sa gubitkom od 22,11 miliona eura, koji dominantno proističe iz procjene vrijednosti imovine, realizacije opšteg sporazuma za isplatu razlike zarada i indirektnog otpisa potraživanja od kupaca.

– Uprkos iskazanom gubitku, treba naglasiti da je ostvaren pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 289,69 hiljada eura piše u saopštenju.

Poštujući zakonske propise, odluke skupštine akcionara već duži period, kao i preporuke eksternog revizora, upućivane u kontinuitetu nekoliko godina unazad, Luka Bar je prošle godine raspisala konkurs za izbor procjenjivača imovine, na osnovu koga je procjena povjerena renomiranoj kući KPMG.

– Procjena je urađena u cilju fer prikaza vrijednosti imovine Luke i ona je pokazala da su određena imovina i zemljište bili precijenjeni dodaje se u saopštenju, prenosi Mina biznis.

Iskazani ukupni gubitak za prošlu godinu dominantno proističe iz procjene vrijednosti imovine u iznosu od 14,9 miliona eura.

– Vrijednost zemljišta Luke Bar koje je po prethodnoj procjeni iz 2008. godine iznosilo 450 eura po metru kvadratnom, novom procjenom iznosi 300 eura po kvadratu. Međutim, osim umanjenja, pojedina osnovna sredstva, objekti i oprema su imali, po procjeni, povećanje vrijednosti objasnili su iz Luke Bar.

Gubitak je iskazan i zbog realizacije opšteg sporazuma za isplatu razlike zarada, u periodu od 2009. do 2016. godine, u iznosu od 3.51 milion eura. Gubitak je ostvaren i zbog indirektnog otpisa potraživanja od kupaca u iznosu od 1,89 miliona eura.

Lani je promijenjen izvršni direktor i odbor direktora Luke Bar. Zariju Franovića i An driju Lompara zami jeni li su Vladan Vučelić i Vojin Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *