Deficit budžeta 43,6 miliona eura

Dodajte komentar

Deficit budžeta Vlade za prva dva mjeseca ove godine iznosio je 43,6 miliona EUR ili 0,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Iz tog Vladinog resora je navedeno da je deficit od 43,6 miliona EUR manji 76,6 miliona u odnosu na planirani, odnosno 19,4 odsto u odnosu na uporedni period prethodne godine, piše Dan.

Prihodi budžeta u ovom periodu iznosili su 223,6 miliona EUR, što je 13,2 miliona ili 6,3 odsto više u odnosu na plan, a 34,9 miliona EUR ili 18,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Ministarstva su dodali da su sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile rast u odnosu na isti period prethodne godine, pri čemu je naplata poreza na dodatu vrijednost veća 9,6 miliona EUR, doprinosa 6,9 miliona, a akciza 1,4 miliona.

„Pozitivno odstupanje poreskih prihoda rezultat je rasta ekonomske aktivnosti, naplate poreskih potraživanja shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, kao i sprovođenja redefinisane akcizne politike“, naveli su iz Ministarstva.

Izdaci budžeta iznosili su 267,2 miliona EUR ili 5,6 odsto BPD-a i u odnosu na planirane manji su 63,4 miliona EUR, odnosno 19,2 odsto.

„U strukturi potrošnje, tekuća budžetska ostvarena je na nivou od 235,7 miliona EUR i manja je 41,3 miliona ili 15 odsto u odnosu na planiranu, dok je kapitalni budžet realizovan u iznosu od 58,7 odsto prvobitno planiranog. Niže ostvarenje tekuće budžetske potrošnje rezultat je niže realizacije rashoda za materijal i usluge kao i kapitalnih izdataka tekućeg budžeta, budući da su te kategorije troškova, u najvećoj mjeri, uslovljene sprovođenjem tenderskih procedura javnih nabavki“, kazali su iz Ministarstva.

U skladu sa tim, pomenute kategorije rashoda karakteriše veći stepen realizacije počevši od drugog kvartala godine. U odnosu na uporedni period prethodne godine, izdaci su ostvareni u većem ukupnom iznosu od 42 miliona, od čega se na kapitalni budžet odnosi 25,9 miliona, i to u dijelu projekta izgradnje prioritetne dionice autoputa Smokovac – Uvač –Mateševo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *