Traže tri miliona za Lepu Katu

Dodajte komentar

Sutkinja Borjanka Zogović naknadno će odlučiti o zahtjevu zastupnika kompanije CEAC, bivšeg vlasnika Kombinata aluminijuma, da bude umješač na strani tužioca KAP-a u stečaju u sporu koji je krenuo ispočetka zbog naknade štete za eksproprijaciju zemljišta oko zgrade Lepa Kata.

Prvostepenu presudu kojom je Privredni sud KAP-u dosudio tri miliona eura za oduzete nepokretnosti bez sprovođenja postupka eksproprijacije, Apelacioni sud je ukinuo. Istom presudom je odbijeno da država solidarno sa glavnim gradom isplati ovaj iznos. Zogović je naložila da se od Arhiva glavnog grada zatraži ugovor iz 1986. godine kojim je KAP bio obavezan da uredi spoljni teren. U obrazloženju Apelacionog suda navodi se i da je propušteno da se ocijeni dopis iz 1994. godine kojim je KAP tražio da mu se omogući uređenje dijela lokacije.

Za Apelacioni sud je sporna i visina tražene naknade od tri miliona eura koja je definisana na osnovu nalaza vještaka građevinske struke, ukazujući da se utvrđuje kao i naknada za nepokretnosti eksproprisane u zakonom predviđenom postupku, a ne na osnovu tržišnog pristupa koji je vješak koristio. Riječ je o zemljištu koje je već bilo predmet spora po tužbi Uniproma, kad je stečajna uprava KAP-a prije tri godine zaključila poravnanje i vratila 2,37 miliona eura, a sporno zemljište ostalo u svojini KAP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *