Hrvatska: 55.000 dužnika u „švajcarcima“ sada može da tuži banke

Dodajte komentar

Hrvatski Jutarnji list objavio je saopštenje Udruženja „Franak“ u kome se navodi da je hrvatski Vrhovni sud u slučaju broj Rev-2868/2018, koji je bio na reviziji, donio presudu u korist dužnika u švajcarskim francima.

Ova odluka i dalje nije službeno objavljena, ali iz nje, kako navodi list, proizlazi da pravo na tužbu protiv banke i povraćaj nezakonito naplaćenih kamata ima i 55 hiljada dužnika koji su konvertovali kredite u „švajcarcima“.

Kako se navodi, Vrhovni sud je utvrdio kako činjenica da je potrošač sklopio dodatak ugovoru o kreditu i sproveo konverziju u euro ne znači da je time izgubio pravni interes utvrđivanja jesu li pojedine odredbe ugovora o kreditu ništave. Ništavost nastupa po samom zakonu i nastaje od trenutka sklapanja pravnog posla pri čemu ništavan ugovor ne postaje valjan ni kad uzrok ništavosti naknadno nestane, osim u izuzetnim uslovima koje propisuje čl. 326. st. 2. ZOO, a koji u predmetnom slučaju nisu ispunjeni, stoji u obrazloženju suda.

Potrošač, smatra sud, ima pravni interes i može tražiti utvrđenje ništavosti pojedinih ugovornih odredbi kako bi na temelju toga ostvario eventualna prava za koja smatra da mu pripadaju. Takođe, sud smatra da je pogrešan zaključak nižestepenih sudova da potrošač nema pravni interes zahtevati utvrđenje ništavosti zbog toga što je sklopio dodatak ugovoru kojim su izmenjene odredbe ugovora, piše Jutarnji list.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *