Britanski poslanici odbacili sve alternativne predloge o Bregzitu

Dodajte komentar

Poslanici britanskog parlamenta glasali su protiv četiri alternativna predloga o istupanju zemlje iz članstva u Evropskoj uniji (EU).

Nakon što su tri puta puta odbacili sporazum premijerke Tereze Mej, glasajući i protiv osam predloga parlamenta prošle sedmice, poslanici su odbacili nove opcije koje su im predstavljene.

Umjesto uobičajenog glasanja ustajanjem ili podizanjem ruku za ili protiv, poslanici su dobili papir sa četiri predloga od kojih treba da zaokruže opciju koju žele.

Poslanici su imali 30 minuta za glasanje, poslije čega su glasovi prebrojani.

Među predlozima, dva su se odnosila na nastavak ekonomskih veza sa EU poslije Bregzita. Jedan se odnosio na ostanak u jedinstvenoj carinskoj uniji, a drugi za ostanak na jedinstvenom tržistu robe i usluga, po modelu Norveške.

Treći predlog je bio organizovanje referenduma na kojem građani treba da se izjasne o sporazumu koji su London i Brisel postigli u novembru, a parlament odbacio.

Četvrti predlog se odnosio na slučaj nedostatka bilo kakvog dogovora o Bregzitu – da dva dana prije njegovog stupanja na snagu poslanici glasaju za Bregzit bez dogovora.

Tereza Mej nije iskljčila mogućnost da četvrti put poslanicima iznese na glasanje svoj sporazum.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *