Od početka godine 22,5 odsto više gostiju

Dodajte komentar

Podaci lokalnih turističkih organizacija govore da od početka godine do kraja marta bilježimo prosječan rast turista od 22,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Samo u martu prosječan rast broja turista je viši od 28 odsto. Takođe, ukupni namjenski prihodi, koji uključuju prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, naplaćeni od početka godine do kraja marta iznose oko 255.000 eura, što predstavlja rast od oko 33 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kazala je za Pobjedu direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić.

Ona ističe da je zimska sezona koja je iza nas uspješnija od prethodne i da zlatne godine zimskog turizma tek predstoje imajući u vidu planirane insvesticije kako u dijelu infrastrukture tako i u dijelu smještajnih kapaciteta.

Promocija

– Zahvaljujući prije svega unaprijeđenoj infrastrukturi ski centara, povoljnim meteo uslovima, ali i intenzivnoj promociji kroz koju smo zajedno sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom radili na afirmaciji zimskih ski centara, pokazatelji govore da je zimska sezona iza nas uspješnija od prethodne – kaže naša sagovornica.

Ona podsjeća da je ovu zimsku sezonu je obilježilo otvaranje Ski centra Kolašin 1600 koji je tek početak projekta kojim će Crna Gora dobiti jedan od najvećih i najprestižnijih ski rizorta u regionu.

– U toku druge faze projekta, koja je planirana da se završi do kraja naredne godine, skijalište će dobiti još šest kilometara staza, a u planu je i izgradnja žičare kojom će biti povezana skijališta Kolašin 1450 i Kolašin 1600. Takođe, u narednom periodu u skijališta Cmiljača, Žarski, Savin kuk i Hajla biće investirano više od 100 miliona eura što će sasvim sigurno privući i investitore i turiste i pozicionirati Crnu Goru kao prestižnu zimsku destinaciju – ističe Radak-Kukavičić.

Ona napominje da je akcenat stavljen na domaće proizvode.

– Kroz kampanju Domaći ukusi trudili smo se da približimo domaćim gostima i strancima proizvode sa našeg podneblja. Reakcije turista i posjetilaca na aktivnosti poput pripremanja kačamaka na snijegu, kuvanog vina i rakije i ponuda autentičnih proizvoda u prvom planu su zaista od svih posjetilaca prihvaćeni na najljepši mogući način. Pored toga, već tradicionalno, organizovali smo i besplatan prevoz do ski centara, brojne sadržaje poput animacija, DJ žurki na skijalištima, gastronomskih, vinskih promocija, nagradnih igara, te brojna takmičenja u sportovima na snijegu koja našu destinaciju čine atraktivnom tokom zime – kaže Radak-Kukavičić.

U prilog tome da je ova sezona itekako uspješna govore i podaci turističkog prometa. Naime, tokom zimske sezone koja uključuje decembar 2018. godine i januar 2019. godine, shodno podacima Monstata, u kolektivnom smještaju bilježimo rast dolazaka turista od 6,01 odsto.

– Kada govorimo o ljetnjoj turističkoj sezoni sudeći po informacijama koje dobijamo od turističkih agencija i turoperatora, kao i iskazanom interesovanju individualnih gostiju na sajmovima na kojima je Nacionalna turistička organizacija Crne Gore predstavila svoju ponudu, vjerujemo da ćemo ove godine zabilježiti nove rekorde – poručuje direktorica NTO.

Što se tiče novih tržišta, ona naglašava da je osnovno strateško tržište za cijeli svijet pa i za nas Evropska unija, zemlje Zapadne i Centralne Evrope, tj. ona tržišta od kojih će dugoročno ostvarivati najveći prihod i promet.

– Veoma značajno je pomenuti da posljednjih nekoliko godina bilježimo značajan broj dolazaka sa tržišta Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Skandinavije, Poljske i dr. Naše aktivnosti su se proširile i na tržište daleke Azije, to jest na tržište Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Japana, što će u budućnosti, vjerujem, otvoriti jedno novo poglavlje u našem turizmu. Nastavak pozitivnih trendova sa pomenutih tržišta očekujemo i u ovoj godini zahvaljujući prije svega dobroj avio povezanosti kao i kvalitetnijoj i raznovrsnoj ponudi smještaja – kaže Radak Kukavičić.

(opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *