Draghi: ECB je spremna da ublaži sporedne efekte negativnih kamatnih stopa

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB), prema riječima njenog predsjednika Marija Dragija, spremna je da, ako je potrebno, ublaži negativne sporedne efekte negativnih kamatnih stopa na profit banaka.

Na konferenciji “ECB i njeni posmatrači” u Frankfurtu, Draghi je takođe potvrdio spremnost da dodatno prilagodi smjernice centralne banke o kamatnim stopama i, u slučaju daljeg pogoršanja izgleda, da koristi sve alate monetarne politike prema njihovim očekivanim beneftima.

Draghi je doslovno rekao: “Nastavljamo da gledamo kako banke zarađuju zdravo, dok su neto kamatne marže niske, a ako je potrebno, moramo razmisliti o mogućim mjerama za održavanje povoljnih efekata negativnih kamatnih stopa na ekonomiju”.

Analitičari već dugo špekuliraju da bi ECB mogla uvesti sistem višestrukih kaznenih stopa za višak depozita banaka. Takvi sistemi postoje, na primjer, u Švicarskoj i Danskoj.

Draghi je takođe potvrdio stav ECB da negativne kamatne stope ne vode nužno do niskih profita banaka. “ECB će nastaviti da prilagođava svoje smjernice o kamatnim stopama ako je potrebno”, kaže Draghi.

U martu je ECB promijenila svoju retoriku omogućivši da kamatne stope ostanu nepromijenjene najmanje do kraja 2019. godine. Do tada je govorila o nepromijenjenim kamatnim stopama “preko ljeta 2019”.

“Naša trenutna funkcija odgovora je u dobroj poziciji da odgovori na daljnja kašnjenja u prilagođavanju puta inflacije (do cilja inflacije ECB-a od nešto manje od 2 posto)”.

Draghi se pozvao i na odluku Upravnog vijeća da pokrene treću seriju dugoročnih, ciljanih operacija refinansiranja (TLTRO3), čiji uvjeti još nisu u potpunosti uspostavljeni. “Kalibracija ostalih parametara TLTRO3 će zavisiti od evolucije makroekonomskih uslova”.

Pored toga, Draghi je rekao da je ECB spremna i da dodatno olakša svoju monetarnu politiku.

On je rekao: “Predanost našem cilju podrazumijeva i budnost protiv budućih rizika i spremnost da se dalje odgovori u slučaju da se srednjoročna prognoza značajno pogorša, u kom slučaju će ECB poduzeti sve mjere monetarne politike koje su potrebne i primjerene, da bi dostigli svoj cilj”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *