“Ideja o gradnji nove luke odraz odgovornosti”

Dodajte komentar

Ideja o mogućnosti gradnje luke za prihvat kruzera u Bokokotorskom zalivu nije potekla ni od jednog potencijalnog investitora, nego je odraz odgovornosti u pokušaju analiziranja mogućnosti izgradnje novih luka u tom akvatorijumu, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

“To, podrazumijeva se, ne znači da postoje bilo kakve smetnje da potencijalnim investitorima ideja o, ne samo tom, nego i o ostalim razvojnim projektima, bude prezentovana ili da oni iskažu interesovanje u odnosu na bilo koji projekat za čiju realizaciju prepoznaju poslovni i komercijalni interes”, kazali su predstavnici Ministarstva agenciji Mina-business.

Oni su dodali da, u tom smislu, predlog investicionog projekta izgradnje luke za prihvat kruzera u Bokokotorskom zalivu s pratećim postrojenjima i drugim objektima, ne predstavlja izuzetak, niti daje za pravo ikome da inputira da resorno Ministarstvo ili obrađivač projekta rade u interesu bilo kog potencijalnog investitora.

Iz Ministarstva su podsjetili na podijeljenost javnosti upravo u odnosu na pitanje uplovljavanja značajnog broja kruzera u trgovačku luku Kotor, koja posljednjih godina dostižu brojku od oko 500 na godišnjem nivou.

“Naime, sve su prisutnije dileme kod laičke i stručne javnosti koje se odnose na sigurnost pomorske plovidbe u Bokokotorskom zalivu i rizike koje nosi uplovljavanje sve većih kruzera novije generacije, uticaj kruzinga na životnu sredinu i očuvanje statusa Kotora kao područja pod zaštitom UNESCO-a”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su naveli da su ta pitanja posebno aktuelizovana incidentnim situacijama koje su se dogodile u akvatorijumu luke Kotor, kada su veći dio javnosti, ali i strukovna udruženja, apelovali na nadležne da sagledaju potencijalna alternativna rješenja, koja bi u prvom redu značila sigurniju pomorsku plovidbu.

Predstavnici Ministarstva su saopštili da su, kao odgovoran nadležni organ, u saradnji sa referentnim subjektima iz te oblasti, pristupili detaljnijoj analizi okolnosti i uzroka koji, u određenim okolnostima, mogu da ugroze sigurnost pomorske plovidbe u Bokokotorskom zalivu.

Oni su kazali da je, nakon ozbiljne pomorske nesreće s brodom Sveti Stefan i više ozbiljnih incidenata sa kruzerima, od kojih je posljednji zabilježen 3. maja prošle godine s brodom Crown Princess, Nacionalna komisija za istraživanje nezgoda i nesreća u saobraćaju dala sigurnosne preporuke.

Te sigurnosne preporuke prepoznale su, kako je objašnjeno iz Ministarstva, i određene elemente koji mogu ugroziti sigurnost pomorske plovidbe u akvatorijumu luke Kotor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *