Raspisan tender za novu žičaru: Devet miliona za povezivanje skijališta na Bjelasici

Dodajte komentar

Vlada je raspisala tender za idejni i glavni projekat, te izgradnju šestosjedne žičare koja će povezivati skijališta Kolašin 1600 i Kolašin 1450, a biće otvoren do 8. maja ove godine.

Kako se navodi u dokumentu koji je objavila Uprava javnih nabavki, isklopiva šestosjedna žičara tipa K7 treba da bude projektovana u skladu sa postojećim skijalištima na dvije atraktivne lokacije na Bjelasici, i funkcionalno ih poveže u jedinstvenu cjelinu. Procijenjena vrijednost izrade dva projekta i same žičare je devet miliona eura. Tenderska komisija vrednovaće predloge, kao i uvijek, po kriterijumu ekonomski najpovoljnije ponude, pa tako podkriterijum za najnižu cijenu nosi čak 80 od ukupno 100 bodova.

Ponude koje zainteresovani dostavljaju na tender moraju da važe 120 dana nakon otvaranja ponuda, koje je takođe predviđeno za 8. maj, dok rok za završetak radova varira od dva do 12 mjeseci od zvaničnog potpisivanja ugovora. Konkretno, idejno rješenje žičare mora biti završeno u prva dva mjeseca, dok je rok za glavni projekat četiri mjeseca od dana prihvatanja idejnog rješenja. Konačno, radovi na izgradnji same žičare i ski staza koje se prostiru na teritorijama opština Kolašin i Andrijevica, moraju biti okončani 12 mjeseci od uvođenja u posao, odnosno izdavanje naloga na osnovu prijave građenja.

“Na dijelu skijališta ‘Kolašin 1600, a na osnovu Prostornog plana posebne namjene Bjelasica i Komovi, i Detaljne razrade lokaliteta “Kolašin 1600 koji tretiraju kontaktni dio ski staza, planira se izrada tehničke dokumentacije na nivou idejnih rješenja i glavnih projekata, kao i kompletna izgradnja, nabavka i ugradnja opreme isklopive šestosjedne žičare “K7'”, precizira se u tenderskoj dokumentaciji.

Predložena nadmorska visina polazne stanice je 1.430 metara nadmorske visine, dok će izlazna stanica biti viša za 340 metara. Horizontalna razdaljina stanica biće oko 1.390 metara. Isklopivi šestosjed treba da ima kapacitet od 2.600 skijaša na sat, maksimalnu brzinu užeta od pet metara u sekundi, sa punim kapacitetom vučne i 33 odsto kapaciteta silazne strane.

Odabrani ponuđač biće isplaćivan u više tranši, od kojih prva u 2019. godini i iznosiće milion eura. Preostali iznos biće podijeljen u tri jednake rate i uplaćivan tokom prvog kvartala u 2020, 2021. i 2022. godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *