Očekuje se veći broj spajanja i preuzimanja u sektoru osiguranja u regionu

Dodajte komentar

Na tržištu osiguranja u zemljama srednje i istočne Evrope stvoreni su uvjeti za nove investicije i nova preuzimanja, ocjenjuje se u novom izvještaju Deloittea o industriji osiguranja i široj regiji.

– Zbog velikog broja osiguravajućih društava koja djeluju na lokalnim tržištima i istovremeno multinacionalnih grupa koje se repozicioniraju u regiji, u sve strožem regulatornom okruženju, očekujemo povećanje broja transakcija spajanja i preuzimanja u narednim godinama – poručila je Vedrana Jelušić Kašić, partner u Deloitteovom odjeljenju transakcionog savjetovanja, prenosi Jutarnji.

Kao glavni razlozi očekivanih preuzimanja i spajanja na osiguravajućem tržištu u regiji u istraživanju se navode fragmentisanost tržišta, s velikim brojem društava koji imaju male tržišne udjele, zatim, veća stopa ekonomskog rasta u regionu u odnosu na zapadnu Evropu i velik potencijal rasta. Na buduća zbivanja na osiguravajućem tržištu regije utjicaće i konsolidacija osiguravajućih društava, koja žele bolje da se pozicioniraju.

U industriji osiguranja u regiji već sada je primjetan pozitivan trend poslovanja, ocjenjuje se u izvještaju Deloittea. Tome je najviše doprinio segment neživotnih osiguranja. Najbolji rezultati, ističu u Deloitteu, ostvareni su u Poljskoj.
“Ovakvu pozitivnu dinamiku omogućio je ekonomski rast podstaknut poboljšanjem uslova na regionalnom tržištu rada”, zaključuje se u izvještaju.

Izvještaj Deloittea obuhvatio je analizu u 12 tranzicijskih država. Riječ je o Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, kao i u baltičkim državama – Estoniji, Latviji i Litvaniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *